25 Eylül 2018 Salı

HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN 5 ASİSTAN ROBOT #3olduk

Bu videoda günlük işlerimize destek olan asistan robotları inceledik. Bunlar endüstriyel değil ev tipi robotlar. Piyasaya sunumları itibariyle ailemizin robotları olarak öne çıkıyorlar. Sebebi ise karakter sabihi, insansı tepkileri olan robotlar olarak tasarlanmaları. Çoğu henüz prototip aşamasında olduğu için biz de oturduk bu robotların reklamlarını izledik. Umarız beğenirsiniz:)

3. videomuzda konuğum #GerginAli



“Robot” kelimesi ilk defa Karel Copek isimli Çekoslovak bir yazar tarafından 1921 tarihli "Rossum’s Universal Robots" isimli tiyatro eserinde kullanılmıştır. Bu kelimenin anlamı “zorla çalıştırılan işçi”dir.

Fikir olarak robot, 3000 sene öncesinde Homeros tarafından İlyada eserinde bahsedilir. Aynı şekilde Jason ve Argonotlar isimli Eski Yunan efsanesinde, Girit adasını korumak için “programlanmış” Talos isimli bir dev bronz nöbetçinin de bahsi geçer.

İlk bilgisayar olarak kabul edilebilecek abaküs ise İ.Ö. 1000 yıllarında Hindistan’da kullanılmıştır. İ.Ö. 300’lü yıllarda mühendisler su ile çalışan otomatlar oluşturmuşlardır. İ.Ö. 250 yılında İskenderiye’li Ctesibius isimli mucit suyla çalışan bir saat yapmıştır. Bu icat, ilk nesil robotlara önayak olmuştur.

1350 yılında Strazburg’da bir katedralin tepesine, her gün öğlen saati kanat çırparak ötecek bir otomatik horoz yerleştirilmiş, 1947’de Venedik’teki San Marco meydanındaki büyük saat kulesine iki dev zangoç yapılmıştır. Aynı dönemde ise Eb-ül-İz-El-Cezeri isimli bir Arap, otomatlar hakkında bir kitap yazmıştır. Bu kitapta çamarşır teknesini doldurup boşaltabilen otomatik bir Arap kadını resmedilmiştir.

Kaynak: http://robot.cmpe.boun.edu.tr/593/history.pdf, sf.1-2

Peki, Akıllı robot nedir?

Sensörleri ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, yorumlama sonucu bir karar veren, verdiği kararı bir çıkış sinyali ile üreten aygıtlara robot denir. Robotlar bu çıkış sinyalini bir motor, LED veya herhangi bir aktüatör ile verebilir. Otonom karar veremeyen aygıtlar robot değildir.

Alpha 2: https://ubtrobot.com/

Jibo: https://www.jibo.com/

Cozmo: https://www.anki.com/en-us/cozmo
Aido: http://aidorobot.com/
Olly: https://heyolly.com/

Leonardo Da Vinci'nin İcadı Mühendislik Harikası 3 Sistem

http://ercanbozkurt.blogspot.com/2018/09/muhendislik-harikasi-da-vinci-urunleri.html

Arduino nedir? Ne işe yarar? Kimdir bu adam? Örnek Arduino Projesi

http://ercanbozkurt.blogspot.com/2018/09/arduino-nedir-ne-ise-yarar-kimdir-bu-arduino.html

Hayatımızı Kolaylaştıran 5 Asistan Robot

http://ercanbozkurt.blogspot.com/2018/09/hayatimizi-kolaylastiran-5-asistan-robot.html

Eğlenceli Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Uygulamaları

http://ercanbozkurt.blogspot.com/2018/10/eglenceli-artirilmis-gerceklik-augmented-reality-uygulamalari.html

Kodlama nedir? Ne işe yarar? Sürpriz Konuk ile Scratch Kodlama Kapışması

http://ercanbozkurt.blogspot.com/2018/10/kodlama-nedir-ne-ise-yarar-scratch-kodlama-kapismasi.html  

Hiç yorum yok: