Katılımın ücretsiz olduğu kongreye online olarak kayıt olabilirsiniz.
Kongre programının güncel halini görmek için lütfen tıklayınız.
Eğitim Teknolojileri Uzmanı, Eğitim Danışmanı, BTK Akademi Eğitmeni, Microsoft Açık Akademi, Vakademi Eğitmeni, Udemy Eğitmeni, Abaküs Kitap Yazarı, Python, C#, SQL Server, ADO.NET EF, WinForms, ASP.NET, Visual Studio, Amiga, Commodore 64
Katılımın ücretsiz olduğu kongreye online olarak kayıt olabilirsiniz.
Kongre programının güncel halini görmek için lütfen tıklayınız.
The version of this program isn't compatible with the version of Windows you're running. |
Bu yazımızda, Windows Phone Panorama kontrolünü inceleyeceğiz.
Panorama kontrolü, arkaplanda yer alan panoramik bir görsel üzerinde birden fazla sayfa görünümü barındırabilir. Her bir sayfa içeriği birbirinden farklı tasarımda olabilir, farklı nesneler barındırabilir ve veri görüntüleyebilir. Parmak ile yatay düzlemde sağa ya da sola yapılan hareketler ile sayfalar arasında geçiş sağlanır. Bu sırada arkaplandaki görsel de ekranda otomatik olarak kaydırılır. Arkaplan olarak kullanılan ve ekran sınırlarının dışına taşan bu büyük boyuttaki fotoğraf ve resimler, görselin görüntü kalitesini kaybetmeden görüntülenmiş olur.
Programın kullanımı gayet basit. Üzerinde çalışmak istediğiniz görseli programa verip, ilgili alanı işaretledikten sonra Save Icons butonuna tıkladığınızda, farklı boyutlarda toplam 5 adet görsel hazırlanıp kaydedilecek. Bunlardan iki tanesi .xap paketinde kullanılacak olan ApplicationIcon ve Background dosyaları, diğerleri ise Yalla Apps üzerinden Marketplace’e uygulama gönderirken kullanılacak olan görsellerdir.
NOT: Yakında ülkemizde Marketplace açılıyor ve YallaApps’a olan ihtiyaç ortadan kalkacak.
Windows Phone Uygulama Geliştirme ile ilgili daha fazla bilgi için http://winphonesdk.blogspot.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Metro arayüzünde de rekabet devam ediyor. Bildiğiniz gibi, Mozilla, daha önce Metro arayüz için Firefox geliştirdiğini duyurmuştu.
29 Şubat Çarşamba günü Windows 8 Tüketici Önizlemesinin yayınlanması ile birlikte Mozilla’da, Firefox Metro sürümünü en yakın zamanda kullanıcılara sunmayı planlıyor ve bu yönde çalışmalara başladı. Bugün yapılan bir resmi açıklamayla da bunu duyurdu.
Firefox Metro sürümünün yanında 2 farklı sürüm daha gelecek. Bir Metro uygulaması, bir masaüstü sürümü, e bir de Metro tuşları içeren masaüstü sürümü olmak üzere toplam 3 farklı sürüm, tek kurulum ile kullanıcıları selamlayacak.
Bu sürümlerin birbirleri ile etkileşim içinde olmaları ve bağımsız bir masaüstü veya bağımsız bir Metro sürümü yayınlanmaması bekleniyor. Tahmini çıkış tarihi ise; yılın ikinci çeyreği.
Detayları bu linkten alabilirsiniz.
SDÜ Yazılım Zirvesi 2012 - Workshop Lab Hazırlıkları |
Windows 8 Registry ayarları incelendiğinde, ürünün 9 farklı sürüm ile pazara girebileceği görülüyor.
Windows 7 ile birlikte 6 farklı sürüm gelmişti. Bilgisayarı temel seviyede kullanan bir kişiye sorduğunuzda, bu seçenek sayısı çok fazlaydı ve seçeneklerin bolluğu karar verme sürecini zorlaştırıyordu. Fakat, aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz üzere Windows 8 ile birlikte seçenek sayısı yine oldukça fazla. Bu konuda gelen bazı bilgiler ışığında, regedit aracını kullanarak yapılan minik bir araştırma sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaşıldı.
Windows 8 Consumer Preview (Tüketici Önizlemesi) sürümünde yer alan bilgilere göre Windows 8 şu sürümlerde ulaşılabilir oalcak:
Tabii ki şu an sadece Consumer Preview üzerinden konuşuyoruz. Nihai sürüme kadar bazı değişiklikler olabilir. Enterprise Eval sürümünün sadece bir deneme sürümü olduğundan da bahsetmekte fayda var. Bu listedeki en ilginç sürüm ise Professional Plus sürümü. Office 2010 Pro Plus, Sharepoint ve Office Communications Server için ekstra entegrasyon sağlıyordu. Windows 8’in Pro Plus sürümünün neler getireceği ise merak konusu.
Nokia Lumia 800 için hazırlanan son güncelleme bir süre önce dağıtılmaya başlamıştı. Bugünden itibaren de Lumia 710 ve Lumia 800 için hazırlanan güncellemeler Nokia destek sitesinde yayınlanmaya başladı. Bu güncellemeler ile aşağıda listelenen değişiklikler gerçekleşti.
Lumia 800 için;
Lumia 710 için;
Nokia Lumia kullanıcıları, PC’de Zune, Mac’te Windows Phone Connector kullanarak güncellemeleri yapabilirler.
Bu konuyu daha önce Windows 8 Developer Preview için ele almıştım ve buradaki yazıda detaylarını yazmıştım. Ayrıca bu işi yapan bir program yazmak için de gerekli bilgiyi burada vermiştim. Windows 8 Consumer Preview üzerinde menüyü aktifleştirmek için de çeşitli yöntemler mevcut.
Windows Consumer Preview sürümünün ilk 24 saatte 1 milyon download’a ulaşmasının ardından birçok kullanıcı çok tartışılan metro arayüzünü test etmiş oldu ve benimsedi. Fakat, halen gözleri eski klasik start menüsünü arayanlar da var. Eğer siz de alışkın olduğunuz Start Orb ve Klasik Start Menüsünü arayanlardansanız, daha önceleri Windows XP kullanıcılarının Windows 7 tarzında bir menü deneyimi yaşayabilmeleri için geliştirilmiş olan ViStart isimli küçük ve etkili uygulamayı kullanabilirsiniz.
Test amacıyla sınırlı sayıda kişiye verilecek olan ücretsiz hesaplar tükenmeden aşağıdaki linke tıklayın formu doldurun ve hostinginize kavuşun.
Windows 8 Consumer Preview daha ilk günden 1 milyon kez indirildi. Siz henüz indirmediyseniz, Türkçe açıklamaların bulunduğu aşağıdaki linki kullanarak siz de bu yeni işletim sistemini test edip değerlendirebilirsiniz.
http://windows.microsoft.com/tr-TR/windows-8/download
NOT: Maalesef yayınlanan diller arasında Türkçe henüz bulunmuyor.
Dün, Windows 8 Consumer Preview (Tüketici Önizlemesi) sürümünün yayınlanmasının ardından, binlerce kullanıcı işletim sisteminin bu yeni sürümünü indirip test etmeye başladı.
Windows 8′i kullanırken daha hızlı hareket etmek için klavye kısayollarını kullanabilirsiniz.
Sık kullanılan kısayollar aşağıda listelenmiştir:
WinKey: Start ekranını açar
WinKey+C: Charm Bar açılır
WinKey+E: Windows Explorer
WinKey+F: Metro arayüzünde dosya arama ekranı
WinKey+W: Metro arayüzünde ayarlar (settings) içerisinde arama
WinKey+P: Görüntüyü projeksiyon ya da diğer ekranlara aktarma
WinKey+I: Ayarlar (settings) ekranı açılır
WinKey+H: Açık olan aktif uygulamanın paylaşım (share) penceresini açar
WinKey+X: Sık kullanılan yönetim araçlarının listesini açar (Task Manager, Control Panel, Windows Explorer, Run)
WinKey+Tab: Açık uygulamalar arasında geçiş yapar
WinKey+[1-9]: Görev çubuğundaki uygulamaları sırasıyla minimize etmek ya da açmak için kullanılır
WinKey tuşuna basıp Start ekranına geçtikten sonra, aramak istediğiniz şeyi direkt olarak yazabilirsiniz.
WinKey+D: Masaüstünü gösterir. Bu işi, Metro arayüz açıkken ESC tuşuna basarak da yapabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi Nokia geçtiğimiz günlerde düşük bütçeli cihazlardan Lumia 610’u duyurdu. Düşük bütçeli telefonlarda da iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilmek için işletim sisteminde önemli iyileştirmeler yapıldı ve güncellemeler yayınlandı. Bu iyileştirmeler sonucunda minimum sistem gereksinimleri 256 MB. Memory ve 7x27 işlemcilere kadar indirilebildi.
Windows Phone SDK tarafında da bu cihazlar için yapılan düzenlemeler sonrasında bir güncelleme yayınlandı. Böylece uygulama geliştiriciler, kendi uygulamalarının bu düşük bütçeli cihazlar üzerindeki yaklaşık performansını ölçebilecekler. SDK’nın güncelleme sürümü 512MB’lik emülatör için güncellemeler içerirken bir de 256MB’lik yeni bir emülatör ile geliyor.
ÖNEMLİ NOT: SDK’nın yeni sürümü henüz GO LIVE lisansı içermiyor. Bu sürüm ile geliştirilen uygulamalar şu an için Marketplace’e kabul edilmiyor. Bu yüzden bu sürümü uygulama geliştirme için kullandığınız ana makinanıza kurmanız tavsiye edilmiyor.
Son bir haberi daha bu yazıya sığdırarak yazımın sonuna geliyorum. Argentina, Indonesia, Malaysia, Peru ve Philippines yakın zamanda Windows Phone Marketplace’e kavuştular. Mart ayı içerisinde Marketplace’in, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 23 ülkede daha uygulama geliştirici ve kullanıcılar ile buluşması planlanıyor. Bu da yazılacak uygulamalar için %60 daha fazla potansiyel müşteri anlamına geliyor.
Kaynak: http://winphonesdk.blogspot.com/2012/03/windows-phone-sdk-711-update-ctp.html
Windows 8 Consumer Preview (Tüketici Önizlemesi) sürümünün ardından uygulama geliştiricilerin Windows 8’den aktif olarak yararlanabilmeleri için en önemli araçlardan birisi olan Visual Studio 11’in beta sürümü de download’a sunuldu.
Visual Studio 11 Beta sürümü ile ilgili daha önce birkaç post girmiştim. Uygulama geliştiriciler tarafındanbüyük bir arzuyla beklenen Visual Studio 11 Beta artık serverlarda yerini aldı ve indirilebiliyor. Metro stil Windows 8 uygulamaları geliştirmek için mevcut en iyi ürün olan Visual Studio 11, kendisi de Metro arayüzü ile karşımıza çıkıyor. Bizlere yeni bir deneyim sunan en son sürüm Visual Studio gayet sade bir arayüze sahip.
Visual Studio 11 download sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.