Hocam bu Front-End / Back-End dedikleri nedir?
Açık Akademi’de eğitimlerimi dinlemiş olan bir öğrencimden “Hocam bu Front-End / Back-End dedikleri nedir?” şeklinde bir soru aldım.
Front-End, kısa bir ifadeyle işin arayüz, yani; görsel taraftaki geliştirme kısmıdır.
Back-End dediğimiz; genellikle sunucuda, kullanıcı ya da ziyaretçinin görmediği ve erişemediği arka tarafta çalışan kodlardır. Yapılacak işe ait veriye erişmek, karmaşık hesaplamaların yapılması gibi işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır.
Back-End’i uygulama içerisinde bağımsız bir modül olarak düşünebiliriz. Fakat, bu modül tek başına bir uygulama ortaya çıkartmak için yeterli değildir. Back-End'in yanında bir de kullanıcının uyulamamız ile iletişim kuracağı bir arayüze ihtiyaç var. Günümüzde, artan ihtiyaçlarla birlikte bu arayüz, standart sabit bir tasarım olmaktan çıktı ve çeşitli noktalarda iş mantığı çalıştırması gereken durumlar da ihtiyaç haline geldi. Yani arayüzde sadece tasarım değil programlamaya da ihtiyaç var. Ön taraf, yani kullanıcının gördüğü etkileşimde bulunduğu taraf front-end olarak adlandırılıyor.
Web uygulamaları için düşünecek olursak, ziyaretçinin görüp kullandığı web sayfaları, işin front-end kısmıdır. Bu kısımda Javascript, HTML, CSS kullanılır. Sitemizdeki sayfalara çağrı geldiğinde, sayfanın sunucuda oluşturulması sırasında, veriye erişen, veriyi hazırlayıp sayfayı oluşturan kodların bulunduğu kısım da back-end olarak adlandırılır.
Sizler de sorularınızı facebook / twitter / e-mail ya da bana ulaşabileceğiniz herhangi bir platformdan gönderebilirsiniz. Vakit buldukça elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder