17 Nisan 2012 Salı

Windows 8’in hangi sürümleri olacak?

Windows 8’in raflarda yerini aldığında hangi sürümlerinin olacağı bir merak konusuydu. Taa ki WindowsTeamBlog üzerine bu konuda bir post girilene kadar. Şu ana kadar Windows 8 ile ilgili bir çok konu yazıldı çizildi. Windows tepeden tırnağa, kullanıcı deneyimi de dahil olmak üzere değişikliğe uğradı. Yayınlanacak olan Windows sürümleri de, Windows ailesinin önceki ürünlerine göre biraz değişti diyebiliriz. Yeni bir PC alırken ya da mevcut Windows’unuzu güncellerken hangi sürümün size daha uygun olacağını merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Donanımın x86/x64 ya da bir WOA PC olmasına bakmaksızın Windows 8, kullanıcılara gerekli esnekliği sağlayacak. Dokunmatik ekran ya da klasik sistemde klavye mouse kullanarak Windows 8’i deneyimleyebilirsiniz. Windows 8’in güzel, hızlı, ve akıcı tasarımı geniş yelpazedeki pek çok donanım için ideal. Ayrıca, Windows Store’da gezerken yeni bir tecrübe edinecek ve isteyip ihtiyaç duyduğunuz uygulamaları indirebileceksiniz. Bu uygulamaları kullanarak fotoğraflar paylaşabilir, harita üzerinde çalışabilir, kontak listesi, linkler ve istediğiniz herhangi bir öğeyi hızlıca ve kolayca ele alıp sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Yeni çıkacak olan Windows’un x86/x64 sürümlerinin resmi adı Windows 8 olarak kesinlik kazandı.

image

x86 ve x64 işlemcili PC, Laptop ve Tabletler için 2 farklı Windows 8 sürümü olacak: Windows 8 ve Windows 8 Pro. Bir çok kullanıcı için, Windows 8 doğru bir seçim olacaktır. Daha önceleri Windows’un Enterprise/Ultimate sürümlerinde olan dil değiştirebilme yeteneği Windows 8 ile artık tüm kullanıcılara hitap ediyor olacak. Çin ve gelişmekte olan birkaç diğer ülke için kısıtlı özelliklere sahip ve yalnızca lokal dilde kullanıma izin veren bir Windows 8 sürümü de yayınlanacak.
Windows 8 Pro daha deneyimli, teknik kullanıcıları ve iş dünyasını hedefliyor. Bu sürüm, Windows 8’deki tüm özelliklerin yanısıra encryption, virtualization, PC management ve domain connectivity desteği veriyor. Windows Media Center, ekonomik bir “media pack” eklentisi olarak gelecek ve Windows 8 Pro üzerinde çalışabilecek.

Windows RT ise, Windows ailesinin en yeni üyesi. Windows on ARM ya da WOA adlarıyla da bilinen Windows RT, ARM işlemcili PC ve tabletler üzerinde önyüklü olarak gelecek ve hafif yapısı sayesinde çarpıcı bir pil ömrü sunacak. Windows RT, Microsoft Word, Excel, PowerPoint, ve OneNote uygulamalarının dokunmatik deneyimi için optimize edilmiş yeni sürümlerini de içerisinde barındıracak. Windows RT sürümünün odak noktası yeni Windows runtime (WinRT) platformu.
İlerleyen aylarda Windows 8 ile ilgili daha fazla detay paylaşılıyor olacak. Fiyat bilgisi henüz açıklanmadı fakat Windows 8’i denemek için beklemenizi gerektirecek bir durum yok. Henüz indirmediyseniz hemen bugün, Windows 8 Tüketici Önizleme sürümünü indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Daha önceki Windows sürümlerinde olduğu gibi, Windows 8 de kurumsal pazar için özel olarak tasarlanmış bir sürüme sahip olacak. Windows 8 Enterprise, Windows 8 Pro’nun sunduğu tüm özelliklere ek olarak PC management ve deployment işlerini kolaylaştıracak, ileri seviye security ve virtualization’a ek olarak çok daha fazlasını sunacak.


Hiç yorum yok: