30 Eylül 2011 Cuma

Windows 8 ve DOS Uygulamaları (DOS Oyunları)

Windows 8, 16-Bit Uygulamaları da çalıştırabilecek.

Windows 8 16-Bit Application Support

ms-dos-logoWindows üzerinde eski DOS oyunlarını ve uygulamalarını çalıştırmak çok zahmetli ve sorun çıkartan bir iştir. Bu sorunların üstesinden gelmek için DOSBox ya da benzeri programlar kullanılıyor. Windows 8 ile beraber, artık bu sıkıntıları yaşamayacağız.

Klasik bir DOS oyunu ya da eski bir 16-bit uygulamayı Windows üzerinde çalıştırmaya kalktığımızda, çok sayıda problem yaşanıyor. DOSBox, bu problemlere çözüm olsa bile, konfigürasyon sorunları ve performans yetersizliği nedeniyle tam anlamıyla istenileni veremiyor.

Dott_day_of_the_tentacle

Windows 8 üzerinde 16-bit bir uygulamayı çalıştırmak için tek yapılması gereken çift tıklamak. Tıklama işleminin ardından, 16-bit moda geçmek isteyip istemedimizi soran bir ekran açılıyor. Açılan ekranda, Enable butonunu tıklayarak, 16-Bit uygulama desteğini açmak gerekiyor. Bu destek açıldıktan sonra 16-Bit uygulamalar, Windows 8 içerisinde düzgün bir şekilde çalışıyor. Windows 8 Developer Preview'ün 32-Bit'lik sürümünde bulunan bu özellik 64-Bit’lik sürümde bulunmuyor. Özelliğin Windows 8'in 64-Bit nihai sürümünde bulunup bulunmayacağı konusunda ise henüz bir bilgi yok.

Hiç yorum yok: