17 Aralık 2010 Cuma

RAM'lerimde bir problem var mı?

Windows'unuzda sık sık donmalar yaşıyorsanız ya da eskiden normal çalışan programlarınız artık memory hatası vermeye başladıysa, ilk olarak RAM'lerinizi test etmek en uygun çözüm olacaktır.


Bir bilgisayarda değiştirilmesi en kolay bileşenlerden birisi olan RAM'leri test etmek için geliştirilmiş olan birçok ücretsiz yazılım mevcut. Test sonrası kötü bir senaryo ile karşılaşırsanız ve bilgisayarınızın garantisi devam etmiyor ise bu yazıya geri dönüp, buradan devam edebilirsiniz.

"RAM nedir" mi? Hmm, sizi şöyle alalım, diğer arkadaşlarla devam edelim.

Gelelim test işlemini nasıl gerçekleştireceğimize;

Bu iş için, açık kaynak kodlu olan, Memtest86+ adlı programı kullanacağız. Programın şu anki en son mevcut sürümü olan v4.10, bu linkteki sayfadan indirilebilir. Zip formatındaki Pre-Compiled Bootable ISO , en uygun ve kolay çözüm olacaktır. Ayrıca, aynı sayfada uygulamanın kaynak kodlarını da bulmak mümkün.


Gerekli zip dosyasını indirdikten sonra yapılması gereken şeyler, öncelikle zip dosyasındaki ISO'yu, zip'ten çıkartmak ve bootable ISO dosyasını, yine bootable olarak bir CD'ye kaydetmek. Sonrasında da bilgisayarı bu CD ile boot etmek.

ISO dosyasını CD'ye kaydetmek için uygun bir programınız yok ise, yine ücretsiz olan CDBurnerXP uygulamasını kullanabilirsiniz. Programı kurup, çalıştırdıktan sonra, File menüsünden , Write Disc from ISO File seçerek CD'yi kaydedebilirsiniz.

Bilgisayarınızı bu CD ile boot ettiğinizde, program otomatik olarak açılıp, teste başlayacaktır. Eğer ki bilgisayarınızı USB'den boot edemiyorsanız, BIOS'dan ilgili seçeneği aktif hale getirmeniz gerekecektir.

Testler sonucunda hata alırsanız ve PC'nizde birden fazla RAM slotu kullanımda ise, RAM'lerinizi tek tek test etmeniz daha iyi olacaktır. Böylece, RAM'leri komple değiştirmek yerine , sorunun hangi RAM ya da RAM'lerde olduğunu net şekilde tespit ederek, sadece gerekli olanları değiştirebilirsiniz.

Memtest86+ uygulaması için CD ya da DVD harcamak istemiyorsanız, alternatif bir çözüm olarak boot edilebilir bir USB hazırlayabilirsiniz. Bu iş için uygulamanın sitesinden Auto-installer for USB Key sürümünü indirip çalıştırmanız yeterli olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: USB Key için auto-installer kullandığınızda, USB diskiniz formatlanacak ve içerisindeki tüm veriler kaybolacaktır. İşleme başlamadan önce, verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.

Hiç yorum yok: