23 Aralık 2008 Salı

Microsoft XNA Game Studio 3.0 Kurulumu

Windows Vista SP1 ve Windows XP SP3'e destek veren XNA Game Studio 3.0'ı kurmadan önce ilk olarak bilgisayarınızda XNA Game Studio 3.0 CTP veya BETA sürümü kurulu ise bu sürümleri uninstall etmeniz gerekiyor.

XNA Game Studio'nun çalışması için, Visual C# Express ya da Visual Studio 2008 Standart sürümü veya daha üst bir sürümü makinanıza kurmanız gerekli (Ben burada Visual C# Express yerine Visual Studio 2008 kurulu bir Windows'u tercih ettim). Sonrasında ürün güncellemelerini yapmanız tavsiye ediliyor. Ve ardından bu adresten indireceğiniz XNA Game Studio 3.0 kurulumunu yapabilirsiniz.


ScreenShot 1 - Kurulum

Dosyayı indirdikten sonra, çift tıklayarak kuruluma başlayın. İlk ekranda XNA Game Studio 3.0 kurulumuna devam etmek için Next'i seçin. Bu seçimi yapmadan önce Visual Studio 2008 ve C# Express uygulamaları açık ise onları kapatmak gerekir. Sonraki ekranda sol alt köşedeki checkBox'ı işaretleyin ve sözleşmeyi kabul edin. Ardından Next ile devam edilebilir.


ScreenShot 2 - Lisans Sözleşmesi

Kurulum sırasındaki 3. ekran Firewall ayarlarının yapılacağı ekran olacak. Eğer Windows Firewall kullanıyorsanız (1) XBOX 360 ve Windows arasındaki iletişime izin verilmesi için kuralların otomatik olarak Firewall'a eklenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında (2) XNA Framework kullanılarak yapılmış olan oyunların da network iletişimine izin vermek mümkündür. Windows Firewall'unuz şu anda kapalıysa bile, ilerideki zamanlarda açabileceğinizi düşünerek, kuralları şimdiden ekleyebilirsiniz. Farklı bir firewall uygulaması kullanıyorsanız, uygulamanızın ayarlarını nasıl yapmanı gerektiğine dair detaylı bilgiyi kurulumun ardından ReadMe dosyasından ve yardım dokumanlarından alabilirsiniz. Eğer ayarların Windows Firewall'a eklenmesini istemiyorsanız 3. ekranda "No" seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır. Ardından Install Button'u ile kurulumu başlatabilirsiniz.

 
ScreenShot 3 - Firewall Ayarları

Kurulum başladığında ilk olarak kurulum için gerekli olan dosyalar kopyalanacaktır. Ardından Games for Windows - LIVE kurulumu gerçekleşecek. Sonrasında XNA Framework 3.0 kurulacak ve XNA Game Studio'ya ait dosyalar kopyalanacak. Son adımda da Visual Studio 2008 için gerekli olan kurulum gerçekleştirilecek ve kurulum işlemleri sona erecek.

 
ScreenShot 4 - Kurulum

Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra, XNA Game Studio 3.0 'ın Visual Studio 2008'e entegre bir biçimde kurulduğunu söyleyebiliriz. Son ekrandaki Take me to the XNA Creators Club Online Website checkBox'ını işaretleyerek http://creators.xna.com/en-US/quickstart_main adresindeki web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


ScreenShot 5 - Setup Completed

Artık XNA Game Studio ile oyun geliştirme ortamımız hazır hale geldi. Start Menüsünde All Programs'ın altında Microsoft XNA Game Studio 3.0'ın belirdiğini görebiliriz. Ve içerisindeki Microsoft Visual Studio 2008'i çalıştırdığınızda artık proje tipleri arasında XNA Game Studio 3.0'ın da olduğunu görebilrisiniz. Bir proje açmak için Templates bölümünden Windows , XBOX 360 veya Zune için Oyun veya Library şablonlarını seçip eğlenceye başlayabilirsiniz.

 
ScreenShot 6 - New Project

Hiç yorum yok: