-A.E.
Eğitim Teknolojileri Uzmanı, Eğitim Danışmanı, BTK Akademi Eğitmeni, Microsoft Açık Akademi, Vakademi Eğitmeni, Udemy Eğitmeni, Abaküs Kitap Yazarı, Python, C#, SQL Server, ADO.NET EF, WinForms, ASP.NET, Visual Studio, Amiga, Commodore 64
30 Aralık 2008 Salı
27 Aralık 2008 Cumartesi
Windows VISTA üzerinde Visual Studio 2003 çalıştırmak
Bir arkadaşımın, vaktiyle Visual Studio 2003 kullanılarak geliştirilmiş olduğu server uygulamasına yeni özellikler eklemek için yardıma ihtiyacı oldu. Projenin Visual Studio 2008'e taşınmasını istemediği için yeniden VS2003 kurmaya karar verdik. Windows XP üzerinde gayet normal olarak çalışan Visual Studio 2003 maalesef aynı normalliğini Windows Vista üzerinde sergileyemedi.
Tam Virtual PC kullanarak Windows XP + Visual Studio 2003 kurmaya karar vermek üzereydik ki bir araştıralım dedik belki vardır bu işin bir çözümü. İyi ki de öyle yapmışız, MSDN'deki bu entry tam da bizim ihtiyacımızı karşıladı. Aynı problemi yaşayan olur mu bilmiyorum ama gayet kolay bir çözümü var bu işin:
Visual Studio 2003, Windows Vista üzerinde desteklenmiyor fakat kurulumu tamamladıktan sonra, admin yetkileri ile çalıştırılabilir. Bunun için öncelikle kendi kullanıcınızı lokal makinadaki "Administrators" grubuna eklemeniz gerekiyor. Ardından Visual Studio kısayoluna sağ tıklayıp "Run as Administrator" seçeneği ile uygulamayı çalıştırabilirsiniz.
Labels:
Visual Studio
25 Aralık 2008 Perşembe
YouTube'a sorunsuz ve kolay erişim...
Bildiğiniz gibi YouTube erişimi halen engelli. Aslında engelli olan sitenin kendisi değil. Siteye erişim taleplerimiz ilk olarak servis sağlayıcımız tarafından karşılandığı için engelleme ile karşı karşıya kalıyoruz. Servis sağlayıcımıza sormadan direkt olarak siteye gidersek aslında sitenin erişilebilir durumda olduğunu görebiliriz. Bunu yapmak için Windows işletim sistemlerinde bulunan hosts dosyasına YouTube'a ait IP adresini yazmamız yeterli olacaktır.
"hosts" dosyası için öncelikle işletim sisteminizin kurulu olduğu diskte (C: olabilir) "Windows\System32\Drivers\Etc\" klasörüne gidelim. Dosyaların gizli olması durumunda
ayarlardan görünür hale getirmek gerekebilir. Notepad ile host dosyasını açalım ve dosyanın en sonuna aşağıdaki satırları ekleyip kaydedelim.
208.117.236.69 youtube.com www.youtube.com
208.117.236.69 www.youtube.com www.youtube.com
Sonrasında dosyayı kaydedelim ve dosyaların görünürlüğünü değiştirdiysek yeniden düzeltelim.
Artık YouTube üzerinden video izleyebilirsiniz.
Labels:
Internet,
Web,
Windows (OS),
YouTube
23 Aralık 2008 Salı
.NET Dilleri
Bildiğiniz gibi .NET dil bağımsız bir platform, bu sayede .NET üzerinde pek çok farklı dili bir arada kullanmak mümkün. Bunların başlıcaları C#,Visual Basic.NET, Managed C++ olmakla birlikte çok daha geniş bir liste var aslında. C# dili, sıfırdan .NET platformu için geliştirilmiş, nesne yönelimli ve .NET platformunun tüm nimetlerinden faydalanmamızı sağlayan bir dildir. Visual Basic.NET ve Managed C++ 'da nesne yönelimli programlamaya %100 destek verirler. Bu dillerin dışında diğer dillerden .NET ' e port edilmiş diller de vardır. Diğer diller ile ilgili listeler için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
Labels:
.NET,
.NET Dilleri,
Programlama
Microsoft XNA Game Studio 3.0 Kurulumu
Windows Vista SP1 ve Windows XP SP3'e destek veren XNA Game Studio 3.0'ı kurmadan önce ilk olarak bilgisayarınızda XNA Game Studio 3.0 CTP veya BETA sürümü kurulu ise bu sürümleri uninstall etmeniz gerekiyor.
ScreenShot 1 - Kurulum
Dosyayı indirdikten sonra, çift tıklayarak kuruluma başlayın. İlk ekranda XNA Game Studio 3.0 kurulumuna devam etmek için Next'i seçin. Bu seçimi yapmadan önce Visual Studio 2008 ve C# Express uygulamaları açık ise onları kapatmak gerekir. Sonraki ekranda sol alt köşedeki checkBox'ı işaretleyin ve sözleşmeyi kabul edin. Ardından Next ile devam edilebilir.
ScreenShot 2 - Lisans Sözleşmesi
Kurulum sırasındaki 3. ekran Firewall ayarlarının yapılacağı ekran olacak. Eğer Windows Firewall kullanıyorsanız (1) XBOX 360 ve Windows arasındaki iletişime izin verilmesi için kuralların otomatik olarak Firewall'a eklenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yanında (2) XNA Framework kullanılarak yapılmış olan oyunların da network iletişimine izin vermek mümkündür. Windows Firewall'unuz şu anda kapalıysa bile, ilerideki zamanlarda açabileceğinizi düşünerek, kuralları şimdiden ekleyebilirsiniz. Farklı bir firewall uygulaması kullanıyorsanız, uygulamanızın ayarlarını nasıl yapmanı gerektiğine dair detaylı bilgiyi kurulumun ardından ReadMe dosyasından ve yardım dokumanlarından alabilirsiniz. Eğer ayarların Windows Firewall'a eklenmesini istemiyorsanız 3. ekranda "No" seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır. Ardından Install Button'u ile kurulumu başlatabilirsiniz.
ScreenShot 3 - Firewall Ayarları
Kurulum başladığında ilk olarak kurulum için gerekli olan dosyalar kopyalanacaktır. Ardından Games for Windows - LIVE kurulumu gerçekleşecek. Sonrasında XNA Framework 3.0 kurulacak ve XNA Game Studio'ya ait dosyalar kopyalanacak. Son adımda da Visual Studio 2008 için gerekli olan kurulum gerçekleştirilecek ve kurulum işlemleri sona erecek.
ScreenShot 4 - Kurulum
Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra, XNA Game Studio 3.0 'ın Visual Studio 2008'e entegre bir biçimde kurulduğunu söyleyebiliriz. Son ekrandaki Take me to the XNA Creators Club Online Website checkBox'ını işaretleyerek http://creators.xna.com/en-US/quickstart_main adresindeki web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
ScreenShot 5 - Setup Completed
Artık XNA Game Studio ile oyun geliştirme ortamımız hazır hale geldi. Start Menüsünde All Programs'ın altında Microsoft XNA Game Studio 3.0'ın belirdiğini görebiliriz. Ve içerisindeki Microsoft Visual Studio 2008'i çalıştırdığınızda artık proje tipleri arasında XNA Game Studio 3.0'ın da olduğunu görebilrisiniz. Bir proje açmak için Templates bölümünden Windows , XBOX 360 veya Zune için Oyun veya Library şablonlarını seçip eğlenceye başlayabilirsiniz.
ScreenShot 6 - New Project
Labels:
Oyun Yapımı,
XBOX 360,
XNA,
XNA Game Studio 3.0
22 Aralık 2008 Pazartesi
XBOX 360 için Oyun Yapmak
XBOX 360 için ev yapımı oyunlar geliştirmek çok ta akla gelen bir şey değildir. Konsollar için oyun geliştirmek birçok insana pek mümkünmüş gibi gelmez. Bunun sebebi sadece SDK'ların çok yüksek ücretlerde olması değil, aynı zamanda konsol oyunu geliştirmek için gerekli olan dokumantasyon ve bilgilerin de ulaşılmasının zor olmasıdır.
Microsoft'un XNA Framework'ü yayınlamasıyla bu durum tamamen değişti. XNA Framework'ü kullanarak Windows ve XBOX360 için cross-platform homebrew (ev yapımı) oyunlar geliştirmek mümkün hale geldi.
XNA, ilk olarak Mart 2004'te duyuruldu. XNA Build'e ait ilk CTP, Mart 2006'da yayınlandı. Aralık 2006'da ise XNA Game Studio Express nihai sürümü ile karşımıza çıktı. Ardından, Nisan 2007'de XNA Game Studio Express 1.0 Refresh versiyonu yayınlandı. Aralık 2007'de XNA Game Studio 2.0 ve son olarak Ekim 2008'de XNA Game Studio 3.0 geldi ve oyun geliştiricilerin kullanımına sunuldu.
XNA'in, günümüzde oyun yapımı için yayınlanmış olan en iyi framework olduğunu söyleyebiliriz. Diğer programlama dilleri ve uygulama geliştirme araçları ile az çaba ile çok iş çıkartıp, iyi oyunlar geliştirmek pek mümkün değildir. Ama XNA ile C# kullanarak harikalar yatarabilirsiniz; Tetris gibi basit oyunlardan tutun da Araba Yarışı gibi gelişmiş oyunlara kadar geniş bir yelpazedeki oyunları kısa sürede çok az çaba ile geliştirmek mümkündür.
En güzeli de bu oyunlar XBOX 360 oyun konsolunda da oynanabilir.
Labels:
C#,
Oyun Yapımı,
XBOX 360,
XNA
19 Aralık 2008 Cuma
Windows Live Messenger Version 2009 RC Build 14.0.8050.1202 DOWNLOAD
Windows Live Messenger Version 2009 RC yayınlandı. Uygulama görsel olarak oldukça geliştirilmiş durumda. Yeni temalarında eklendiği uygulamayı resmi sitesinden indirebilirsiniz.
Labels:
Download,
Windows Live Messenger
18 Aralık 2008 Perşembe
Beneath a Steel Sky ve Lure of the Temptress - Ücretsiz Download
Eski oyunların çok uygun fiyatlara satıldığı GOG.com (Good Old Games) sitesi tüm üyelerine yılbaşı hediyesi olarak Revolution Software'in mükemmel macera oyunları Beneath a Steel Sky (1994 yapımı) ve Lure of the Temptress'i (1992 yapımı) bedava olarak veriyor.
Bu oyunlar da sitede satılan diğer oyunlar gibi Windows XP ve Windows Vista ile uyumlu ve ek içeriğe sahipler (duvar kağıdı, oyun kitapçığı vb.), üstelik GOG.com'un geliştirdiği özel bir kurulum aracına da sahipler.
XNA Game Studio 3.0 Sistem Gereksinimleri
XNA Game Studio 3.0'ın desteklediği işletim sistemleri, donanımsal ihtiyaçları ve çalışması için gerekli diğer yazılımlar ile ilgili bilgileri şu adreste bulunan ve Microsoft tarafından hazırlanmış olan detaylı dokümandan öğrenebilirsiniz.
Labels:
Oyun Yapımı,
XNA,
XNA Game Studio 3.0
17 Aralık 2008 Çarşamba
Mevcut XNA 2.0 oyun projelerimi XNA Game Studio 3.0 ile kullanabilir miyim?
3.0 ile kullanabilmek için projenizi XNA Game Studio 3.0 tarafından kullanılan formata upgrade etmeniz gerekir, ve oyununuzun kodlarını da XNA Framework üzerindeki değişiklikler ile uyumlu olacak şekilde güncellemeniz gerekir.
Daha ayrıntılı bilgi için MSDN üzerindeki şu dokümandan faydalanabilirsiniz: Upgrade Guide: XNA Game Studio 2.0 to XNA Game Studio 3.0
Labels:
Oyun Yapımı,
XNA,
XNA Game Studio 2.0,
XNA Game Studio 3.0
XNA Game Studio 3.0 için Online Dokümantasyon
XNA Game Studio 3.0 için online dokümantasyon yayınlandı. Dokümanlara ulaşmak için bu adresi kullanabilirsiniz. İnternete bağlanmadan dokümanları kendi makinasından takip etmek isteyenler için ayrıca XNA Game Studio 3.0 ile birlikte kurulabilecek olan offline dokümantasyon da mevcut. Offline dokümantasyonu kullanmak için XNA Game Studio kurulumundan sonra, START menüsünden yola çıkıp, XNA Game Studio 3.0 altındaki, XNA Game Studio Documantation kısayolu kullanılabilir.
Labels:
Oyun Yapımı,
XNA,
XNA Game Studio 3.0
12 Aralık 2008 Cuma
8 Aralık 2008 Pazartesi
Windows 7 Beta 1 gelecek ay bizlerle!
Merakla beklenen yeni işletim sistemi Windows 7'ye ait ilk Beta'nın önümüzdeki ay yayınlanacağı duyuruldu. Resmi olarak 1 yıldır yapım aşamasında olan yeni işletim sistemi ilk kez Ekim ayında PDC 2008'de pre-beta sürümü ile karşımıza çıkmıştı. Ocak ayı ortasında yayınlanacağı belirtilen Windows 7 Beta 1, 13 Ocak 2009 tarihinde DVD sürümü ile MSDN Konferansında karşımıza çıkacak.
Labels:
Windows (OS),
Windows 7
PLAYSTATION 3 System Software Update v2.53
PS3 Firmware v2.53 NTSC güncellemesini indirmek için burayı ,
PAL güncellemesi için burayı ,
resmi siteyi ziyaret için ise burayı tıklayınız.
Labels:
Download,
Playstation 3 (PS3)
Windows Server 2008 SP2 Beta ve Windows Vista SP2 Beta DOWNLOAD
Windows VISTA SP2 Beta yayımlandı. Birçok hatanın giderilip, performansın yukarı çekildiği ve bazı programlar ile yaşanan problemlerin çözümlendiği bu son servis paketinin beta sürümünü buradan indirebilirsiniz. Ayrıca son paket ile birlikte Windows Search 4.0'ın yanında birçok ufak tefek yeni özellik de geliyor. İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca ve İspanyolca olmak üzere 5 dilin desteklendiği güncelleme paketinin henüz Türkçe sürümü yok.
Labels:
Download,
Service Pack,
Windows (OS),
Windows Server 2008,
Windows Vista
ConnectionStrings.com
Uygulamalarımızda bir veri kaynağı (VeriTabanı veya Veri Barındiran Bir Dosya) ile iletişim ihtiyacı duyduğumuzda bir veri erişim sağlayıcısı kullanırız. (ADO veya ADO.NET)
Veri erişim sağlayıcısı kaynağa bağlanabilmek için bazı bilgilere ihtiyaç duyar. (Örn. veri kaynağının adresi veya dosya adı, bağlanabilmek için gerekli olan kullanıcı adı ve sifre gibi) Çok sayıda veri erişim sağlayıcısı vardır ve herbiri farklı yollarla bağlantı kurabilirler. Bağlantı kurmamızı sağlayacak olan bağlantı metnini de yazmanın birçok yolu vardır.
http://www.connectionstrings.com/ birçok veri kaynağına bağlanırken kullanılabilecek olan bağlantı metinlerinin bir araya toplandığı bir sitedir. Burayı ziyaret ederek bir çok veri kaynağına bağlanmak için gerekli olan connectionString'lere ulaşabilirsiniz. Sitede ayrıca connectionString nedir?, connectionString oluştururken nelere dikkat etmek gerekir? gibi sorulara da cevap bulabilirsiniz.
Veri erişim sağlayıcısı kaynağa bağlanabilmek için bazı bilgilere ihtiyaç duyar. (Örn. veri kaynağının adresi veya dosya adı, bağlanabilmek için gerekli olan kullanıcı adı ve sifre gibi) Çok sayıda veri erişim sağlayıcısı vardır ve herbiri farklı yollarla bağlantı kurabilirler. Bağlantı kurmamızı sağlayacak olan bağlantı metnini de yazmanın birçok yolu vardır.
http://www.connectionstrings.com/ birçok veri kaynağına bağlanırken kullanılabilecek olan bağlantı metinlerinin bir araya toplandığı bir sitedir. Burayı ziyaret ederek bir çok veri kaynağına bağlanmak için gerekli olan connectionString'lere ulaşabilirsiniz. Sitede ayrıca connectionString nedir?, connectionString oluştururken nelere dikkat etmek gerekir? gibi sorulara da cevap bulabilirsiniz.
Microsoft XNA Game Studio 3.0 Download
Windows İşletim Sistemi kullanan bilgisayarlar, XBOX 360 oyun konsolu ve Zune Digital Media Player için oyun geliştirmek artık daha kolay. Microsoft XNA Game Studio 3.0 ile, çok az efor sarfederek harika görünümlü oyunlar elde edebilirsiniz. Yeni version Visual Studio 2008 desteği ile geliyor.
Eğer makinanızda daha önceden XNA Game Studio 3.0 CTP veya BETA sürümü kurulu ise öncelikle bu sürümleri uninstall etmeniz gerekecek.
XNA Game Studio'nun çalışması için, Visual C# Express ya da Visual Studio 2008 Standart sürümü veya daha üst bir sürümü makinanıza kurmanız gerekli. Sonrasında ürün güncellemelerini yapmanız tavsiye ediliyor. Ardından XNA Game Studio 3.0 kurulumu yapılabilir.
Labels:
Download,
Oyun Yapımı,
XBOX 360,
XNA,
XNA Game Studio 3.0
6 Aralık 2008 Cumartesi
5 Aralık 2008 Cuma
C# Coding Standards
Hekes kod yazabilir. Birkaç aylık programlama deneyiminden sonra, 'çalışan uygulamalar' yazmak mümkündür. Bir uygulamayı çalışır hale getirmek kolaydır, fakat bu işi en etkin, en performanslı şekilde yapabilmek biraz daha özenli bir çalışma gerektirir. Bir uygulamanın sadece çalışır hale gelmesi yeterli değildir.
Programcıların büyük çoğunluğu 'çalışan kod' yazarlar. Fakat yazılan kod, her zaman verimli, etkili ve çalışma zamanında performanslı olmayabilir. Firmanızda değerli, el üstünde tutulan bir çalışan olmak istiyorsanız, etkili, verimli, yönetilebilir kod yazmalısınız. Standardlara uygun kod yazarak bunu sağlayabilirsiniz.
Kod yazmak bir sanattır. Ne kadar çok yazarsanız, o kadar çabuk gelişirsiniz. Kodlama standartları ile ilgili aşağıdaki dokümanlar işinize yarayacaktır.
Labels:
.NET,
C#,
Download,
Programlama
1 Aralık 2008 Pazartesi
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)