6 Ocak 2020 Pazartesi

Dijital İnsanlar: Aaron Swartz (İnternetin Öz-Oğlu) kimdir?


MIT'i Bile Hackleyen İnternetin Öz-Oğlu: Aaron Swartz Hakkında Bilinen Her Şey!

Teknotarih bölümümüzde konuğumuz İnternetin öz-oğlu lakaplı Aaron Swartz.

Şimdi Zuckerberg, Jack Dorsey ya da ne bileyim Jeff Bezos gibi isimleri baya iyi biliyoruz. Bu isimlerin internet eko-sistemine yaptıkları katkıları da baya iyi biliyoruz. Ama bazı ismler Aaron gibi kıyıda köşede kalmış fakat bizce bilinmesi gereken bir takım değerleri taşıyorlar.

Kimdir peki Aaron Swartz?

Kendisi Reddit’in kurucusu. Swart, 1986 yılında Chicago’da dünyaya gelmiştir. Ailede toplam 3 çocuk var ve Swartz diğerlerinin abisi. Kendisi henüz 3 yaşındayken TV’deki altyazılardan okuma yazmayı sökmüş ve ailesini zekasıyla daha dakika 1 gol 1 şaşırtmıştır. Hatta babasının söylediğine göre Swatrz annesine bir şey soruyor ve annesi ona “buzdolabının üstünde yazıyor” cevabını veriyor. 3 yaşındaki Aaron gidip bu yazılanı cayır cayır okuyunca aile kuşkusuz dumur oluyor.

Yazılıma olan ilgisi ise şüphesiz babasından gelme. Çünkü babası yazılımcı ve Swartz bu sayede daha 2-3 yaşındayken bilgisayar ile tanışıyor ve kardeşi Ben ile birlikte programlamaya daha o yaşlarda giriştiler. Mesela kardeşi Ben, programlamayla ilgili her şey yapıldı derken Aaron programlamanın bir sınırı olmadığını düşünüyormuş. İlk yazdığı program abisi Ben ile birlikte BASIC dilinde bir Star Wars bilmece oyunuydu. Fakat bununla bitmedi aynı dönemlerde Aaron bir karton ve Mac bilgisayar ile ATM yapmıştı.

Yaşlar ilerliyordu. Aaron 12 yaşına geldiğinde daha henüz dünyada Vikipedi yokken The Info Network adlı bir internet ansiklopedisi fikrini hayata geçiriyor. Yani günümüzün en büyük internet ansiklopedisi olan Vikipedi’nin bile atasını henüz 12 yaşındayken yazıyordu.

The Info Network, kısa sürede bir çok insanın bilgi paylaştığı bir platforma dönüşüyor. Bu durum internet otoritelerinin de dikkatini çekiyor ve henüz 12 yaşındaki Swartz, Cambridge’de düzenlenen bir törenle ArsDigita adlı ödülü kapıyor. Akabinde aynı okuldaki ekiple birlikte programlama işlerine başlıyor. Hatta ilk Wikipedia çıktığında abisiyle evde şey derlermiş: “haa wikipedia güzel ama bizim evde 5 yıldır var” Çünkü Swartz bu sistemin sunucusunu evindeki bir bilgisayar yapmıştı orada tıkır tıkır çalışıyordu.

O dönemlerde internet dünyasında henüz çok da önemli olmayan RSS adı verilen bir sistem vardı. RSS, sizin sürekli takip ettiğiniz sitelerin size günlük özetini sunan bir sistemdi. Küçük Aaron, bu sistemden çok etkileniyor ve RSS ile ilgili bilgi paylaşımlarında bulunan bir mail grubuna üye oluyor. Kısa süre sonra o mail grubunun en önemli isimlerinden birisi oluyor ve ekip kendisiyle yüzyüze tanışmak istediğini bizim ufaklığa iletiyor. Fakat aldıkları cevap oldukça ilginç:

“Henüz 14 yaşındayım, annemin izin vereceğini sanmıyorum..”

Orijinal belgesel: Anonymous - The Story of Aaron Swartz Full Documentary

Hiç yorum yok: