31 Mayıs 2017 Çarşamba

Hocam, Yazılımda Nasıl Kendinizi Bu Kadar Geliştirebildiniz?

Hocam, Yazılımda Nasıl Kendinizi Bu Kadar Geliştirebildiniz?

Bu soru her sınıfta duyduğum bir soru. İşin aslı gelişimim tamamlanmadı. Halen öğreniyorum, kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Çünkü; içerisinde bulunduğumuz sektör sürekli kendini yeniliyor ve sektördeki profesyoneller olarak bizlerin de sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor.

Bu soruyu soran öğrencilerim genellikle yolun daha başında olan kişiler. Yani; hiçbir şey bilmiyor olsam, işin sadece ABC'sini biliyor olsam bile belki de benim için aynı şeyleri düşünecekler ve aynı soruyu yine dile getireceklerdi.


Gelelim nasıl geliştim, ya da gelişmeye devam ediyorum sorusuna. İstanbul'da yaşıyorum. Araç kullanmayı sevmiyorum. Çoğunlukla toplu taşıma kullanıyorum ve bu durum trafikte geçen çok fazla ölü zaman anlamına geliyor. İstanbul'da araç kullandığınızda yine trafikte oluyorsunuz ve yine çok fazla ölü zaman oluyor. Sürenin çok fazla kısaldığını söyleyemem. Araç kullanırken pür dikkat yolu takip etmekten, o ölü zamanı faydaya çevirmek hiç mümkün olmuyor. Ama toplu taşıma kullandığınızda, seyahat süresince akıllı telefonda oyun oynamak ya da sosyal medyada gezmek yerine daha akıllıca işler yapmak mümkün.

Özetle; trafikte çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. Gelişimin yolu, gelişmek istemek ve bu isteğin sonucunda zaman ayırmaktan geçiyor. O zamanı bulmak zor değil. Çoğu zaman, sadece tercihler ve öncelikler sebebiyle eğitime sıra gelmiyor bir türlü. Milletçe eğitim birincil önceliğimiz olmadığı için. Günü 25 saate çıkaramayacağımıza göre, gerekli olan o zamanı bulmanın yolu da ölü zamanları minimuma indirmekten geçiyor.

Ölü zaman olarak ben günün başında ve sonuna yakın trafikte geçen zamanları örnek verdim. Bir öğrencim vardı. Bir firmanın deposunda bekçi olarak çalışıyor. Kendini geliştirip yazılım sektörüne girmek istiyordu. Mesai saatleri uzun, ücret az. Boş vakit yok (ama aslında çok). Mesai ve uyku dışında vakti yoktu. Çünkü haftada 7 gün çalışıyordu ve günde 12 saat çalışıyordu. Mesai dışında zamanı yoktu ama mesai saatinde beklemekten başka işi de yoktu. Kısıtlı bütçesi ile kendine taksitle bir laptop aldı. Video setlerini indirdi. Makaleleri lokaline indirdi. Çünkü; depoda internet bağlantısı yoktu. Geceleri sabaha kadar, çalışıp öğreniyordu. Haftada iki gün bir araya gelip neler yaptığı ve sonrasında neler yapması gerektiği ile ilgili konuşuyorduk. Benim rolüm eğitmenlikten çok danışmanlık gibiydi ve öğrencim aslında kendi kendine öğreniyordu.

Kapanışa geçelim artık. Kendinizi geliştirmek için sadece istemeniz ve çalışacak zamanı ayırmanız yeterli. Hiç zamanı yok gözüken kişiler bile, günlerini nasıl harcadıklarına baktığında aslında istedikleri herhangi bir şey için zaman ayırabileceklerini görüyorlar. Yazının içeriği soru ile %100 uyum içerisinde olmasa da amacım bu konuya bakışımı dile getirmekti. Bu konuda birkaç yazı daha ele alacağım. Şimdilik bu kadar.

1 yorum:

Murat dedi ki...

Teşekkürler