13 Ağustos 2016 Cumartesi

HTML5 ve Mobil Dünya

Mobil platformlar için genellikle native uygulamalar yazılması tercih ediliyor. Bunun sebepleri platform sevdası, daha çok iş yapmış olup daha fazla tatmin olmak, prestij, tek bir proje geliştirip farklı marketlerin hedeflenebileceğini bilmemek veya başka sebepler olabilir. Neyse, biz konumuza dönelim.

HTML5 ile mobil platformları hedefleyen uygulamalar geliştirilebilir. Platforma özel native bir uygulama geliştirerek yapılabilecek bir çok iş artık HTML5 ile de gerçekleştirilebilir durumda.

HTML5 ile geliştirilen bir uygulama her platformda çalışacaktır. Örneğin; Android, iOS ve Windows. Pek tabii ki bunlar sadece birer örnek, HTML5 çalıştırabilecek platformlar bunlarla sınırlı değil. Birçok platformun kolayca hedeflenebilmesi HTML5 ile uygulama geliştirmeyi daha cazip hale getiriyor.

HTML5 ile geliştirilen bir uygulama yalnızca mobil uyumlu bir web sitesi olabileceği gibi, üzerinde yer aldığı platformun web tarayıcısı içerisinde çalışan, marketten indirilebilir bir uygulama da olabilir. Ayrıca uygulama katmanı HTML5 üzerine inşa edilmiş olan işletim sistemleri için de HTML5 uygulamaları geliştirilebilir. Örneğin; Tizen, Firefox OS, Ubuntu Touch.


Peki mobil için web uygulaması mı geliştirelim yoksa her platform için yerel (native) bir uygulama geliştirmeyi mi tercih edelim? Bu konuyu bir sonraki yazıda ele alacağım. (Aldım. http://ercanbozkurt.blogspot.com.tr/2016/08/mobil-platformlarda-native-uygulama-mi-web-uygulamasi-mi.html bağlantısını kullanarak yazıya ulaşabilirsiniz.

Peki ya seçmek zorunda değilsek? Hybrid Uygulamalar, bu noktada yolumuza ışık tutacak. Hybrid uygulamalar konusunda da bir yazı ele almayı düşünüyorum. (Bunu da aldım. http://ercanbozkurt.blogspot.com.tr/2016/08/hybrid-mobil-uygulama-nedir-nasl.html bağlantısından okuyabilirsiniz.)

Madem sıradaki yazılar için hedefleri yazıyoruz. Planın geri kalanından da bahsedelim. Mobil Web uygulamaları geliştirirken kullanabileceğimiz çeşitli kütüphaneler ve frameworkler var. Bunlar, uygulama geliştirme süreçlerini hem kısaltıyor, hem de kolaylaştırıyor. Bu konuda minik bir liste hazırlayacağım.

Hazırlamayı düşündüğüm diğer bir liste de HTML5 tabanlı işletim sistemleri listesi.

Son adımda da mobil uygulama geliştirmenin geleceği hakkında bir şeyler karalayacağım.

Hiç yorum yok: