Kocaeli şehrimizde öğrenciler 'Her Öğrenciye Bir Bilgisayar' kampanyası kapsamında tablet bilgisayarlarına kavuştular. Bu kampanya ile 52.000 öğrenciye tablet dağıtıldı. Öğrenciler tabletlerine kavuştular kavuşmasına ama bu birliktelik pek de uzun sürmedi. Öğrencilerden bazıları dağıtılan bilgisayarları sattılar. MEB bu durumdan hiç hoşnut olmasa da olan oldu artık.
Öğrencilere dağıtılan bilgisayarların nasıl kullanıldığına dair bir anket yapıldı ve ankette ankete katılan öğrencilerin yüzde 8'i bilgisayarının olmadığını söyledi. Anket sonrasında, hibe edilen bilgisayarların, öğrenciler tarafından satıldığı tespit edildi. Sonraki partilerde Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılacak olan tablet bilgisayarları koruma konusunda bir güvenlik sistemi geliştirildi. Tabletler çalışmaya devam edebilmek için belli aralıklarla, okuldaki akıllı tahtadan sinyal almak zorunda olacak. Aksi takdirde kilitlenerek çalışmaz hale gelecek.
Fatih Projesi kapsamında, sıradaki öğretim yılı içerisinde 5. ve 9. sınıflar da dahil olmak üzere bu aralıktaki sınıflara başlayacak öğrencilere öncelikli olarak dağıtılacak olan tablet bilgisayarların çalınma ve satılmasının önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çeşitli önlemler alıyor. MEB, tabletlere 'kırılamayacak' bir yazılım yüklemeyi planlıyor. (Bu noktada yazmaya ara verip gülmeye başlıyorum. Kırılamayacak bir yazılım. Gerçekten çok komik bir ifade.)
Plan şu; Hazırlanan yazılım ile tablet bilgisayar, belirli zaman aralıklarınla sınıflardaki akıllı tahtalardan sinyal alacak ve son kullanma tarihi bu yol ile uzatılacak. Sinyal alınamaz ise tablet süresi dolduğunda kilitlenecek. Sinyal ile atanan son kullanma tarihleri, okul ve tatil dönemleri için ayrı ayrı belirlenebilirken, kilitlenen bilgisayar yetkililerin vereceği parolayla açılabilecek. (ve kimse bu parolayı bulamayacak ) Böylece, çalınma veya satılma durumunda okuldaki akıllı tahtadan sinyal alamayan bilgisayar kilitleneceğinden alıcıların işine yaramayacak. (Kimse de kilidi açamayacak )
Yazılımın kırılması ihtimalini de düşünen Bakanlık yetkilileri, yazılımın işletim sistemi üzerine değil, bilgisayar içinde bulunan en pahalı donanımlar üzerine gömülü olmasını planlıyor. Bakanlık yetkililerine göre hem parça sökülüp yenisi takılmadan yazılımın kırılması mümkün olmayacağından hem de parça değişimi durumunda masraf çok fazla olacağından bilgisayarın çalınmasının ya da satılmasının bir anlamı kalmayacak. (Güzel hayaller )
Diğer taraftan, tabletlerle internete girecek öğrencilerin zararlı sitelere girmesinin engellenmesi de devletin bir numaralı görevi olduğu için bu ulvi sansür görevinde MEB tarafından yönetilecek bir filtreleme sistemi uygulanması düşünülüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder