16 Temmuz 2011 Cumartesi

DropBox nedir? Nereden indirilir?


Son yılların popüler teknolojilerinden Cloud Computing'in en başarılı örneklerinden birisi olan DropBox'ı en sade haliyle, online dosya paylaşım platformu olarak tanımlayabiliriz.


Bir kullanıcı olarak, ihtiyaçlarımızdan bir tanesi, dosyalarımıza farklı cihazlar üzerindeki değişik platformlardan online olarak direkt ulaşabilmek.

Aynı anda birden fazla bilgisayarda çalışıyorsanız; Örneğin, ev ve iş bilgisayarı; bu makinalardaki dosyalarınızın senkronizasyonu oldukça yorucu bir iştir. Ya USB ile ya da mail atarak dosyaları diğer makinaya aktarırız, çalışmamızı tamamladıktan sonra da yine aynı yöntemlerden biri ile dosyayı tekrar diğer makinaya götürebiliriz.

Bu kadar uğraşmak yerine DropBox uygulamasını kullanarak, bir bilgisayarda kendinize özel ve her yerden ulaşmak üzere bir klasör oluşturabilirsiniz. Aynı programı 2 bilgisayara da kurduğunuzda, klasöre attığınız herhangi bir dosya otomatik olarak diğer bilgisayara (veya bilgisayarlara) da aktarılacaktır.

Bu özel klasör içerisinde yer alan bir dosyaya, diğer bilgisayarların yanısıra cep telefonunuzdan da anında ulaşabilmeniz mümkün. Telefonunuzdan bu klasöre resimlerinizi aktarıp, bilgisayarınıza gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Bahsettiğimiz, bu senkronizasyon işlemleri, DropBox üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir. 2 GB'a kadar alanı da ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Bu klasör içerisinde kullandığınız dosyalarınız online olarak da yedekleneceği için, bilgisayarınızın çalınması veya bozulması gibi durumlarda dosyalarınızın başına birşey gelmeyeceği de garanti altına alınmış olur.

Son olarak, istediğiniz alt klasörleri, diğer DropBox kullanıcıları ile paylaşmanız da mümkün olacaktır. Dosyalar güncellendiğinde, hiç bir extra işlem yapmadan en güncel hallerine diğer bilgisayarınızda sahip olabilmenizin yanısıra, yeni bir dosya oluşturduğunuzda da paylaşım yaptığınız kişiler/cihazlar, bu yeni dosyaya otomatik olarak sahip olacaklardır.

DropBox uygulamasını indirmek için, DropBox'ın sitesine gidip kendinize bir hesap oluşturmalısınız. Sonrasında siteden yaklaşık 14 MB boyutundaki programı indirip kurabilirsiniz. Kurulum sırasında dosyaları kendi bilgisayarınızda hangi klasörde tutmak istediğiniz sorulacaktır. Sonrasında, seçmiş olduğunuz klasördeki tüm dosyalar otomatik olarak sunucu ile senkronize edilecek. Dosyalarınıza, DropBox web sitesi üzerinden herhangi bir program kullanmadan da ulaşmanız mümkün olacak.

Ayrıca dosyalarınıza iPhone, Blackberry, Android gibi akıllı telefonlar üzerinden mobil olarak da ulaşmanız mümkün.

DropBox, kullanıcılarına ücretsiz olarak 2GB yer sunuyor. Daha yüksek kapasiteler için ücretli sürümü alabilirsiniz. Kapasitenizi artırmanın bir diğer yolu da arkadaşlarınıza DropBox davetiyesi göndermektir. Sizin referansınız ile üye olan her kullanıcı, hem kendisine hem de size fazladan 250 MB alan kazandıracaktır. Bu yöntem ile 8 GB alan kazanılabilir, yani 2 GB başlangıç alanınız da dahil, toplam 10 GB boyutunda DropBox alanına ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz.


Hiç yorum yok: