18 Haziran 2011 Cumartesi

Nereye vuracağını bilmenin bedeli

Bir ülkenin kalkınmasında bilginin ne kadar önemli olduğu, ülkelerin gelişme seyirleri izlendiğinde apaçık görülmektedir. Bilgiye ne kadar yatırım yapılırsa o kadar yeridir. Çünkü; çağımız bilgi çağıdır. Bizde de üniversite adedinin arttığını sevinerek izliyoruz. Özellikle Anadolu’nun muhtelif yörelerine dağılan üniversitelerimiz, bizzat kendileri adeta bacasız fabrika niteliklerinin yanı sıra, bulundukları yörelere taşıdıkları bilgi birikimi, yapacakları etkinlikler, yerel örgütlerle yapacakları işbirliği ve geliştirecekleri yeni projeler sayesinde de yöresel kalkınmaya hem ekonomik hem de sosyal anlamda katkı sağlayacakları kuşkusuzdur.

Bakın bilginin önemini aşağıdaki hikaye ne güzel anlatıyor:


Nereye vuracağını bilmenin bedeli


Bir fabrikada üretim için çok önemli olan ana makinelerden birinde bir arıza meydana gelir. Anahtar parçalardan biri arızalanır. Makine durur. Üretim durur. Tüm fabrika durur! Fabrikada mevcut tüm teknik kişiler makineyi çalıştırmak için uğraşırlar. Nafile, makine çalışmaz. Ne denedilerse olmaz.

Sonunda daha fazla zarara uğramamak için dışarıdan bir uzman çağırırlar. Uzman makineyi inceler. Durumuna bakar. Daha sonra çantasından bir çekiç çıkartır. Çekici eline alır. Makineye yaklaşır. Makinenin belli bir noktasına elindeki çekiçle dikkatlice sert bir vuruş yapar. Makine hemen çalışmaya başlar ve çalışma hiçbir arıza olmamış gibi devam eder. Fabrika tekrar çalışmaya başlar. Üretim devam eder.

Uzman, iki gün sonra fabrika müdürüne faturasını gönderir. Faturada “Hizmet Bedeli Karşılığı 1.000.- USD (Bin Dolar) yazılıdır. Fabrika müdürü bu faturaya çok kızar! Tepesi atar. Bir çekiç darbesi için 1.000 Doları çok bulur ve Uzman’dan ayrıntılı bir fatura göndermesini ister.

Uzman’dan Fabrika Müdürüne bir gün sonra aşağıdaki gibi bir detaylı fatura gelir.
Makinaya Çekiçle Vurma Bedeli 1 Dolar
Nereye Vurulacağını Bilme Bedeli 999 Dolar
Toplam 1000 Dolar

Kaynaklar:
http://blog.milliyet.com.tr/nereye-vuracagini-bilmenin-bedeli/Blog/?BlogNo=311916
http://www.nlphaber.com/nlp-haber-1325/cekici-vuracagin-yeri-bilmek.html

Hiç yorum yok: