10 Mart 2008 Pazartesi

YOUTUBE Download (Program Kullanmadan)

YouTube tarafından sayfa yapısında gerçekleştirilen değişiklikler sonrasında, daha önceki yazımda bahsettiğim yöntem artık son kullanma tarihini doldurdu diyebiliriz. Yeni sayfa yapısını inceleyip nasıl download yapılacağını anlatmak uzun zamandır yazmak istediğim bir konu olmasına rağmen, yoğunluktan bir türlü vakit ayıramamıştım, kısmet bugüneymiş.

YouTube, yayın hayatına geçtiği günden beri herkesin ilgi ile takip ettiği bir site. Bilindiği gibi YouTube Video Dosyaları üzerine kurulu bir sistem. Videolarınızı gönderiyorsunuz (upload) ve gönderdiğiniz videolar milyonlar tarafından izlenebilecek şekilde yayınlanıyor. Herkes bu videoları izleme olanağına sahip ama YouTube tarafından download (indirme) hizmeti sunulmuyor. YouTube server'ları üzerinde bulunan videolar *.flv uzantılı şekilde Flash Video olarak saklanıyor. Bu *.flv dosyalarını download etmek (indirmek) mümkün. Ve bu işlem çok basit. İlk andaki kaynak dosya incelemesi ve indirilecek dosyanın yerini tespit etmek biraz zaman alıyor fakat sonrasında yapılan işlemler hep aynı olduğu için link'i hazırlamak ve indirme aşamasına geçmek kolay olacak, çok fazla zaman almayacaktır. Ben daha önceden incelemeyi yapmış olduğum için direkt olarak neler yapılması gerektiğini yazarak devam ediyor olacağım.

Öncelikle indirmek istediğimiz videoya ait YouTube sayfasını açıyoruz. (Örneğin: http://www.youtube.com/watch?v=6Uf2jYtXQZE) Sonrasında, sayfanın kaynak kodlarını görüntülememiz gerekiyor. Mozilla Firefox kullanıcıları View > Page Source bölümünden ya da CTRL + U kısayolu ile kaynak koda ulaşabilirler. Internet Explorer 7 (IE7) kullanıcıları ise Page > View Source bölümünü kullanabilirler. IE7 için sayfa üzerinde boş bir alana sağ tıklayarak View Source seçmek te mümkün. Kaynak kodu açtıktan sonra sayfada video_id kelimesini aramak gerekiyor. Edit menüsünden Find ya da CTRL + F kısayolu ile arama penceresini açabilirsiniz. video_id kelimesi için sayfada yapılan arama sonrasında aşağıdaki sonuçlara benzer bir görünüme ulaşacaksınız.


var swfUrl = '/player2.swf';
var swfArgs = {"e": "h", "sourceid": "y", "video_id": "5miDEUiJXuI", "l": 205, "sk": "As-lGbVDFjH3BzciBQzyEgC", "t": "OEgsToPDskJxsHvMpa9uKWcvL2JFNbQo", "hl": "en", "plid": "AARGE4PnLl8oqM4YAAAAoAAAAAA", "sdetail": "n%3A1%2Cp%3A/player2.swf"};




var swfUrl = '/player2.swf';
var swfArgs = {"q": "2004", "e": "h", "sourceid": "ys", "video_id": "ViiCO61BnWU", "l": 202, "sk": "As-lGbVDFjH3BzciBQzyEgC", "t": "OEgsToPDskLJu6C23PyDRi4Y0yHxAL06", "hl": "en", "plid": "AARGFA7rLp8_3BaYAAAAgAAAAAA"};



Bu bölümden bize video_id, l ve t parametrelerinin sahip olduğu değerler gerekli. Buradan aldığımız değerler ile aşağıdakine benzer bir link oluşturacağız.


http://youtube.com/get_video?video_id=5miDEUiJXuI&l=260&t=OEgsToPDskKSvBvEz9yl_b1O-WlRxUXS


Oluşturulan bu link *.flv dosyasına direkt bir download linkidir. Dosyayı indirmek istediğinizde get_video adında uzantısız bir dosya gelecektir. Bu dosya aslında bir Flash Video dosyasıdır. Bu dosyayı dosyaAdi.flv şeklinde kaydederek indirme işlemini tamamlayabilirsiniz. İndirilen bu dosya daha sonra bir FLV Player programı ile izlenebilir ya da uygun bir Convertor Program ile istenilen formata çevirilebilir.

Hiç yorum yok: