Eğitim Teknolojileri Uzmanı, Eğitim Danışmanı, BTK Akademi Eğitmeni, Microsoft Açık Akademi, Vakademi Eğitmeni, Udemy Eğitmeni, Abaküs Kitap Yazarı, Python, C#, SQL Server, ADO.NET EF, WinForms, ASP.NET, Visual Studio, Amiga, Commodore 64
25 Mart 2019 Pazartesi
Havadan Su Üreten Warka Kuleleri
Bugün konumuz havadan su üreten WARKA Kuleleri.
Dişlerini fırçalarken suyu açık bırakıyorsun, yılda 12 ton suyu boşa ziyan ediyorsun. Araban, balkonun temiz olsun diye açıyorsun hortumu, caanım su akıyor da akıyor boş yere… Musluğun, klozetin su akıtıyor, e seneler oldu hala tamir ettirmiyorsun! İsraf ediyorsun israf!
Bir gün belki de ulaşamayacağın en önemli kaynağının kıymetini bugün bilmiyorsun ve birileri ona ulaşmak için her gün çalışıyor, her gün bitmesin diye her yerde bas bas bağırıyor… Sen onları bile dinlemiyorsun… Ülkemizin bile su zengini olarak görünmediği şu dönemde su kıtlığına çare olabilecek mucizevi bir yapı icat etti Arturo Vittori ve bu kuleleri Etiyopya’da denemeye başladı bile.
Öncelikle bu güzel bir haber çünkü su kıtlığına en azından bir süre daha çare olabilecek böyle yapıları görebilmek hepimize umut aşılıyor. Öncelikle ucuz ve yerel halk tarafından kolaylıkla uygulanabiliyor olması Afrikalı uzmanların ilgisini çekmeyi başardı ve gönül rahatlığıyla dünyamıza hoş geldin Warka kuleleri diyebiliyoruz artık.
Havadaki nemi suya dönüştüren bu vazoya benzer kuleler, yaklaşık 9 metre uzunluğunda ve günde 25 galondan fazla (yaklaşık 95 litre) temiz içme suyu üretebiliyor. Warka’lar adını Etiyopya’ya özgü bir incir ağacından alıyor. Uygun maliyetli ev kolayca kurulabilen kulelerin bu havalı tasarımındaki her parça daha kolay şekilde, daha çok su elde edebilmek için düşünülmüş. Hem sert rüzgarlara dayanması hem de maksimum oranda su toplanması hedeflenmiş olan bu tasarımın dış çerçevesi esnek hasır otlarıyla örtülmüştür. Naylondan yapılan ağ dokulu iç katman ise çiy damlalarını toplamaya yarıyor. Haznede biriken su, alt bölümdeki boruyla suyu insanlara ulaştırmaya yarıyor.
Warkaların tüm malzemeleri doğada çok kısa sürede çözünebiliyor, kolayca temizleniyorlar ve kurulumu bir haftadan kısa sürede yapılabiliyor. Çalışma prensibi yoğuşma üzerine kurulu bu kuleler, gündüz-gece arasındaki sıcaklık farklarının yüksek olduğu çöl ikliminde verdikleri testten başarılı şekilde çıktı. Warka Water benzeri çözümlerin yaygınlaşması, su sorunu için köklü bir çözüm getirebilir gibi.
Warkaların birim fiyatı sadece 500 dolar ve seri üretim ile bu fiyatın daha da düşeceğine inanılıyor. Sağlıklı suya ulaşmak için saatlerce yol kat eden, yeraltından su çıkarmak için 500 metre kazmak zorunda olan Afrikalılar için ucuz, başarılı, pratik bu kulelerin kullanımının bir an önce artmasını diliyoruz.
Aşağıdaki linke tıklayarak bu yapıyla ilgili daha fazla detaya da ulaşabilirsiniz;
http://www.warkawater.org
Kaynak:
24 Mart 2019 Pazar
Su Üretimi - Atmosfer neminden su üretmek
Nem nedir?
Mutlak nem nedir?
Nem nerelerde bulunur?
Nem, her yerde aynı şekilde mi bulunur?
Nasa uzayda nemden içme suyunu nasıl üretiyor?
Alman Su Vakfı; Bulut, Sis ve Nem Toplayıcı üretti. Su damlacığı toplayarak tarımsal faaliyetlerde kullanılabiliyor.
Mutlak nem nedir?
Nem nerelerde bulunur?
Nem, her yerde aynı şekilde mi bulunur?
Nasa uzayda nemden içme suyunu nasıl üretiyor?
Alman Su Vakfı; Bulut, Sis ve Nem Toplayıcı üretti. Su damlacığı toplayarak tarımsal faaliyetlerde kullanılabiliyor.
23 Mart 2019 Cumartesi
KKTC Su Temin Projesi
Su ihtiyacını karşılamak için çözüm yollarından biri "Su Aktarma"
Labels:
Baraj,
KKTC Su Temin Projesi,
Su,
Su Aktarma
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)