31 Mayıs 2017 Çarşamba

Hocam, Yazılımda Nasıl Kendinizi Bu Kadar Geliştirebildiniz?

Hocam, Yazılımda Nasıl Kendinizi Bu Kadar Geliştirebildiniz?

Bu soru her sınıfta duyduğum bir soru. İşin aslı gelişimim tamamlanmadı. Halen öğreniyorum, kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Çünkü; içerisinde bulunduğumuz sektör sürekli kendini yeniliyor ve sektördeki profesyoneller olarak bizlerin de sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor.

Bu soruyu soran öğrencilerim genellikle yolun daha başında olan kişiler. Yani; hiçbir şey bilmiyor olsam, işin sadece ABC'sini biliyor olsam bile belki de benim için aynı şeyleri düşünecekler ve aynı soruyu yine dile getireceklerdi.


Gelelim nasıl geliştim, ya da gelişmeye devam ediyorum sorusuna. İstanbul'da yaşıyorum. Araç kullanmayı sevmiyorum. Çoğunlukla toplu taşıma kullanıyorum ve bu durum trafikte geçen çok fazla ölü zaman anlamına geliyor. İstanbul'da araç kullandığınızda yine trafikte oluyorsunuz ve yine çok fazla ölü zaman oluyor. Sürenin çok fazla kısaldığını söyleyemem. Araç kullanırken pür dikkat yolu takip etmekten, o ölü zamanı faydaya çevirmek hiç mümkün olmuyor. Ama toplu taşıma kullandığınızda, seyahat süresince akıllı telefonda oyun oynamak ya da sosyal medyada gezmek yerine daha akıllıca işler yapmak mümkün.

Özetle; trafikte çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum. Gelişimin yolu, gelişmek istemek ve bu isteğin sonucunda zaman ayırmaktan geçiyor. O zamanı bulmak zor değil. Çoğu zaman, sadece tercihler ve öncelikler sebebiyle eğitime sıra gelmiyor bir türlü. Milletçe eğitim birincil önceliğimiz olmadığı için. Günü 25 saate çıkaramayacağımıza göre, gerekli olan o zamanı bulmanın yolu da ölü zamanları minimuma indirmekten geçiyor.

Ölü zaman olarak ben günün başında ve sonuna yakın trafikte geçen zamanları örnek verdim. Bir öğrencim vardı. Bir firmanın deposunda bekçi olarak çalışıyor. Kendini geliştirip yazılım sektörüne girmek istiyordu. Mesai saatleri uzun, ücret az. Boş vakit yok (ama aslında çok). Mesai ve uyku dışında vakti yoktu. Çünkü haftada 7 gün çalışıyordu ve günde 12 saat çalışıyordu. Mesai dışında zamanı yoktu ama mesai saatinde beklemekten başka işi de yoktu. Kısıtlı bütçesi ile kendine taksitle bir laptop aldı. Video setlerini indirdi. Makaleleri lokaline indirdi. Çünkü; depoda internet bağlantısı yoktu. Geceleri sabaha kadar, çalışıp öğreniyordu. Haftada iki gün bir araya gelip neler yaptığı ve sonrasında neler yapması gerektiği ile ilgili konuşuyorduk. Benim rolüm eğitmenlikten çok danışmanlık gibiydi ve öğrencim aslında kendi kendine öğreniyordu.

Kapanışa geçelim artık. Kendinizi geliştirmek için sadece istemeniz ve çalışacak zamanı ayırmanız yeterli. Hiç zamanı yok gözüken kişiler bile, günlerini nasıl harcadıklarına baktığında aslında istedikleri herhangi bir şey için zaman ayırabileceklerini görüyorlar. Yazının içeriği soru ile %100 uyum içerisinde olmasa da amacım bu konuya bakışımı dile getirmekti. Bu konuda birkaç yazı daha ele alacağım. Şimdilik bu kadar.

26 Mayıs 2017 Cuma

Nedir Bu Kotlin? Ders Notları


Bugün Java dersimiz sırasında konu Kotlin'den açılınca hemen hızlıca IntelliJ IDEA indirdik ve değişken tanımlama, fonksiyon tanımlama gibi temel birkaç şeye göz attık.


Ders Notlarını aşağıda bulabilirsiniz;

18 Mayıs 2017 Perşembe

Visual Studio 'HttpHostx64.exe has stopped working' Hatasının Çözümü

Visual Studio ile çalışırken sürekli aşağıdaki can sıkıcı hatayı alıyorsanız, bu dertten kurtulmak için geçici bir çözüm var.

 Microsoft.VsHub.Server.HttpHostx64.exe has stopped working 

Öncelikle, hatanın kaynağından bahsedelim.
Sıkıntı; System32\ASProxy64.dll dosyasından kaynaklanıyor. Bu dosya bilgisayarımızda "C:\Program Files (x86)\Common Files\Microsoft Shared\VsHub\1.0.0.0" klasöründe yer alıyor.

Aynı dosyanın 32 bitlik sürümünde herhangi bir hata bulunmuyor. Daha iyi bir çözüm bulunana kadar 32 bitlik dosyayı 64 bit olanın üzerine yazarak geçici bir çözüm ile dertlerimizden kurtulabiliriz.

Bunun için izlememiz gereken adımlar;
1) Visual Studio açık ise kapatalım.
2) Microsoft.VsHub.Server.HttpHostx64.exe isimli 64 bitlik dosyayı, daha sonra tekrar lazım olabileceğini düşünerek Microsoft.VsHub.Server.HttpHostx64.exe.bak ismi ile rename edelim.
3) Microsoft.VsHub.Server.HttpHost.exe isimli 32 bitlik dosyanın bir kopyasını çıkartalım.
4) Kopya dosyayı Microsoft.VsHub.Server.HttpHostx64.exe olarak rename edelim.
5) Visual Studio'yu çalıştıralım ve bölünmeden çalışmanın keyfine varalım.

Connect üzerinde duru ile ilgili bir konu açılmış, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://connect.microsoft.com/VisualStudio/feedback/details/1293295/httphostx64-exe-has-stopped-working

11 Mayıs 2017 Perşembe

.NET Core 2.0 Preview 1 ve ASP.NET Core 2.0 Preview 1 Yayınlandı

.NET Core 2.0 Preview ve ASP.NET Core 2.0 Preview yayınlandı. .NET Core 2.0, yeni API'ler ve iyileştirilmiş performans ile geliyor.

.NET Core 2.0 uygulamaları geliştirmek için, Visual Studio 2017 Preview 15.3, Visual Studio for Mac ya da Visual Studio Code kullanabilirsiniz.

.NET Standart 2.0 ve Visual Basic desteklerinin gelmesinin yanı sıra,
.NET Framework kütüphalerinin referans edilmesi ve NuGet paket desteği de geldi.
Live Unit Testing desteği de gelen yenilikler arasında yer alıyor.

Kaynaklar:
Announcing .NET Core 2.0 Preview 1
.NET Core 2.0 Preview 1
ASP.NET Core 2.0 Preview 1

10 Mayıs 2017 Çarşamba

Bilişim Sertifikalarının Sektördeki Yeri ve Geçerliliği

Bilişim Sektöründe Sertifikaların Yeri ve Geçerliliği hakkında 6 dakikalık kısa düşünceler;

 

MATLAB Nedir? - Bir Öğrencimin Ders Notları

VortexDijital bünyesinde üniversite öğrencileri için özel olarak hazırlamış olduğumuz MATLAB eğitiminin ilk dersinde öğrencilerimizin not ettiği noktaları paylaşıyorum.

MATLAB Nedir?
MATLAB, adını (Matrix Laboratory) yani Matris Laboratuvarı'ndan alan bir programdır.
Numerik hesaplamalarda güçlü bir araçtır.
Matris işlemleri yapmak için mühendislerin en sık kullandığı programlama dillerinden ve ortamlarından birisidir.
Yüksek Seviye programlama için kullanılır.
Derlenen bir dil değil yorumlanan bir dildir.
Compiled değil / interpreted.
MatLab ile görselleştirmeler yapılabilir.
Fonksiyonların çalıştırılması sonucunda elde edilen numerik değerleri, çok güzel bir şekilde MATLAB ile görselleştirebilirsiniz.
MATLAB kullanarak hızlı bir şekilde prototip oluşturabilirsiniz. Yani kodlarınızı sıfırdan yazmanıza gerek kalmaz, MATLAB içerisinde hazır gelen fonksiyonlar, veya İnternet üzerinden bulacağınız başka insanların yazmış olduğu fonksiyonlarla kendi yapınızı inşa edebilirsiniz. Hazır yapıların üzerine kendi yapılarınızı inşa edebilir ve daha gelişmiş uygulamalar oluşturabilirisniz.

Her şeyi MATLAB ile yazmak zorunda değilsiniz.
MATLAB'ı C, C++, Java, Fortran gibi farklı programlama dilleri ile birleştirebilir, konuşturabilirsiniz. Yani C ve C++ gibi dillerle yazılmış kodlarınızı MATLAB içerisinde kullanabilirsiniz. MATLAB içerisinden C ve C++ kodlarınızı çağırabileceğiniz gibi, C ve C++ kodlarınız içerisniden de MATLAB fonksiyonlarını çağırabilirsiniz.
Tabii ki tüm bunlar Java, Fortran ve destekleden diğer diller için de geçerli.
Excel gibi ortamlardan bilgiler alıp MATLAB içerisinde aktararak bu veriler üzerinde çalışabilirsiniz.

MatLab için yorumlanan bir dildir dedik.
Yorumlanan dil ne demek? Derlenen dil ne demek?
Derlenen dilde, yazılmış olan kaynak kodlar derleniyor ve derleyici tarafından kimi zaman optimize ediliyor. Çalıştırılma öncesinde Kodun tamamı hakkında bir bilgi var. Fakat yorumlanan dillerde her satır her ifade teker teker çalışıyor ve bir sonraki komut çalışma anında girilmek üzere bekleniyor. Tüm adımların önceden belli olması gerekmiyor. Kodları yazdıkça ilerliyorsunuz.