Kablosuz klavyeden yazılanların, uzak mesafeden tespit edilebilmesi, bir başka deyişle dinlenebilmesi çok şaşılacak bir durum değildi. Fakat aynı olayın kablolu klavye ile yazılanlar üzerinde yapılabilmesi benim açımdan şaşırtıcı oldu. Çok yeni bir olay olmamasına rağmen bunun yapılabildiğini yeni öğrendim.
İsviçreli arkadaşlar, kablolu klavyenin yaydığı elektromanyetik dalgaları ölçüp, yeniden klavyeden basılan karakterleri elde etmeyi başarmışlar. İsviçre Güvenlik ve Kriptografi Laboratuvarı’nda çalışan iki araştırmacı Sylvain Pasini ve Martin Vuagnoux, yaptıkları deneysel çalışma ile, kablolu klavyelere 20 metre mesafeden, arada duvar bile olsa, yazılanların dinlenip, elde edilebildiğini ispatladılar.
Hem PS/2, hem de USB bağlantısı kullanan klavyeler ile yapılan deneyler sonucunda, aynı bulgular elde edildi. Bu durum bankamatik klavyeleri gibi, dinlenip çözüldüğünde büyük sorunlar yaratabilecek verilerin girildiği klavyelerin tehlike altında olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor. Ya da iş yerinde yöneticinin şifresini elde etmek gibi bir örnek de araya sıkıştırılabilir.
Çin kaynaklı iki farklı sitenin yayınladığı son dedikodulara göre, Mango'dan sonraki Windows Phone sürümünün kod adı Tango olacak. Windows Phone Mango'nun 7.1 sürüm numarasını alması beklenirken, Windows Phone Tango için konuşulan sürüm numarası 7.5.
Tango adı ilk kez dile getirilirken, Microsoft şu günlerde Mango için son hazırlıkları tamamlamakla meşgul. Microsoft, ayrıca Windows Phone 8 için kod adı olarak da Apollo'yu seçmiş durumda. Çıkış tarihi olarak da 2012 sonu öngörülüyor.
Herhangi bir sebeple, standard fiziksel klavyeyi kullanamayanlar için Windows zaten uzun bir zamandır sanal klavye desteği veriyordu. Günümüzde artık tablet ve dokunmatik ekranlı bilgisayarlar ile birlikte sanal klavye her zamankinden daha önemli bir hale geldi.
Windows 7 içerisindeki Sanal Klavye
Windows 7 ile birlikte gelen sanal klavye ise gümünüz ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Açıkçası XP dönemindekinden çok farklı birşey de sunmuyor. Start menüsünden "osk.exe" yi çalıştırarak Windows 7 içerisindeki sanal klavyeye ulaşabilirsiniz. Windows XP üzerinde Sanal Klavye ile ilgili de daha önce paylaşmış olduğum şu yazıyı inceleyebilirsiniz.
Windows 8 üzerinde ise artık sanal klavyenin yeni sürümü geliyor. Daha büyük tuş takımı sunan bu yeni sürüm ile ilgili video'yu aşağıda bulabilirsiniz.
Microsoft haberleri konusunda güvenilir bir kaynak olan Mary-Jo Foley'in haberine göre, Windows 8 Nisan 2012'de seri üretime hazır hale gelmiş olacak. Evet bu, son beklenen tarihten de yakın bir tarih.
x86 desteğini sürdürecek olan Windows , ARM desteği de sunuyor olacak.
Microsoft'un zaman çizelgesinde Eylül 2011'de yayınlanacak bir Beta sürümü ve ardından tek bir Release Candidate sürümü (Ocak 2012) yer alıyor. Bu sürümleri de Nisan 2012'deki RTM izliyor.
Office 2010 için ilk servis paketi yayınlandı. Bu paket, özellikle Word , Excel ve Outlook üzerinde güvenlik , performans ve tutarlılık adına önemli iyileştirmeler getiriyor. Şu ana kadar yayınlanmış tüm Office 2010 güncellemelerini de içeren bu paketin en yeni özelliklerinden birisi de OneNote'un dosya menüsündeki Open From Web seçeneği. Bu seçenek dokümanların direkt olarak Sky Drive üzerinden açılabilmesini sağlıyor.
Google'dan yeni bir özellik: Herhangi bir uygulamaya ihtiyaç duymadan, direkt web üzerinden, bulmak istediğiniz şeyi yazmak yerine resmini vererek de arayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için görsel arama sayfasına geçip, arama kutusunun sağındaki kamera simgesine tıklamalısınız.
Karşınıza gelen ekranda isterseniz bir resim dosyası yükleyerek , isterseniz de bir resim dosyası linki vererek arama yapmayı tercih edebilirsiniz.
Elinizdeki mevcut bir fotografın daha yüksek çözünürlükteki hallerini bulmak için kullanılabilecek olan güzel bir özellik. Ayrıca http://tineye.com/ 'dan da resim kullanarak arama yapılabiliyor. Bir resmin ya da fotoğrafın sizin sitenizden başka hangi sitelerde kullanıldığını öğrenmek istiyorsanız kullanabileceğiniz bir servis.
Minority Report'a her gün biraz daha yaklaşıyoruz.
Videosunu izlediğiniz , alpha sürecindeki açık kaynak kodlu projeyi buradan indirebilirsiniz. KinectNUI ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler için burayı videolar için ise burayı ziyaret edebilirsiniz.
Üzerindeki kameralar ve sensörler yardımı ile vücut hareketlerini gerçek zamanlı olarak , büyük oranda hatasız bir şekilde algılayabilen Kinect için Windows üzerinde kullanılabilecek bir SDK hazırlandı.
Yayınlanan SDK sayesinde, Windows ortamında Kinect ile çalışacak uygulamalar geliştirmek için artık yan sanayi yollara başvurmak gerekmeyecek.
İnsan hareketlerini takip edebilen, ses ve nesneleri tanıyan uygulamalar geliştirmek için kullanılabilecek olan Kinect, Windows 7 ile güçlerini birleştirerek uygulama geliştiricilere çok güzel imkanlar sağlıyor. SDK ile birlikte, dokümantasyon, windows aygıt sürücüleri ve Kinect'in özel yeteneklerini kullmaya yarayacak çok sayıda araç geliyor. SDK'yı Visual Studio ile birlikte kullanmak mümkün.
Beta sürümünü ücretsiz olarak indirebileceğiniz SDK'ya buradan ulaşabilirsiniz. Ürünün final sürümünün de yıl içinde yayınlanması bekleniyor.
Windows 7 N, Avrupa Birliği, Hırvatistan ve İsviçre için üretilmiş bir Windows 7 sürümüdür.
Starter, Home Premium, Professional, Enterprise, and Ultimate olmak üzere 5 faklı sürümü vardır.
Windows 7 N'in, Windows 7'den tek farkı, içerisinde Media Player 12'nin ve onunla ilişkili diğer programlar olan Windows Media Center ile Windows DVD Maker'ın bulunmayışıdır. Kullanıcıya, Media Oynatıcı konusunda seçme özgürlüğü veren bir sürüm olduğunu söyleyebiliriz.
Windows 7 N kullanıyor ve Media Player 12 istiyorsanız, buradan ücretsiz olarak indirip kurabilirsiniz.
Windows N sürümlerinin neden varolduğu ile ilgili yasal detayları merak ediyorsanız, buradan devam edebilirsiniz.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Microsoft olarak Türkiye ekonomisinin büyüme sürecine destek verecek ve özellikle gençlerin istihdamına ve para kazanmasına önemli bir katkı yapacak iki yeni proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Özmen, kısa ve orta vadeli projelerin iki yıllık bir perspektif içinde planlandığını ve özellikle istihdama yönelik projeyi yakın bir sürede kamuoyuna duyuracaklarını belirterek, “Şu anda her iki proje konusunda da içerik bilgisi vermek istemiyoruz. Ekonomide ciddi bir fark yaratacak projeler olduğuna inanıyoruz. Microsoft’un küresel ölçekteki projelerinin tüm dünyada yankı yarattığı bilinen bir gerçek. Şimdi Microsoft Türkiye’nin 'Yeni ol, Önde ol' misyonuna uygun olarak çalıştığı projelerin de Türkiye'de ses getireceğini ve fark yaratacağını düşünüyoruz” dedi.
“MİCROSOFT, TÜRKİYE'YE DAHA FAZLA YATIRIM YAPSIN İSTİYORUZ”
Microsoft’un Türkiye’de bağımsız bir şirket olarak bulunduğunu ve bir Türk şirketi olarak faaliyet gösterdiğini söyleyen Özmen, “Genelde Microsoft diğer ülkelerde merkeze doğrudan bağlı olarak temsilcilik ve bölgesel ofis şeklinde örgütlenmiş durumda. Türkiye’de ise bir Türk şirketi olarak çalışıyoruz. Bu bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Birincisi Microsoft’un ekonomik ve toplumsal kalkınmaya daha fazla katkı yapması için ekstra bir çabamız var. İkinci daha önemli bir konu Microsoft’un Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmasını ve küresel bütçesinden buraya daha fazla kaynak ayırmasını amaçlıyoruz. Bunun yolu da Türkiye’nin bilişim pazarını büyütmesinden ve daha çok proje yapılmasından geçiyor. Ayrıca her yıl Türkiye’den daha fazla profesyonelin Microsoft dünya ailesine katılması için çabalıyoruz” dedi.
“GSMH BÜYÜKLÜĞÜ İLE BİLİŞİMİN GÜCÜ ARASINDA BÜYÜK UÇURUM VAR”
Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin bilişim yatırımlarının yeterince büyümemesi olduğuna ve ayrıca bilişimde korsan yazılımın yüksek düzeyde bulunması olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Özmen bu konuda şu değerlendirmede bulundu:
“Türkiye nüfus olarak çok dinamik ve genç bir yapıya sahip. Nüfusun yüzde 50’si 29 yaşın altında. Bu bilişimin gelişmesi açısından da büyük bir avantaj. Ancak Türkiye’de bilişim sektörü henüz çok ufak. Kuruluşlar bilişime yatırımda yeterince kararlı değiller. Genelde baktığımızda ülkelerin dünya ekonomisi içindeki GSMH büyüklüğü sıralaması ile Microsoft içindeki sıralamalarının genelde birbirini destekler nitelikte olduğunu görüyoruz. Bu kuralı sadece Türkiye bozuyor. Türkiye halen GSMH büyüklüğü olarak dünyanın en büyük 17.ekonomisi durumunda. Ancak Microsoft dünyası içinde ise 34.sıra gibi çok gerilerde bir yerde bulunuyor. Türkiye’nin bilişim yatırımları büyüklüğü olarak da Microsoft içindeki sıralamasını yukarılara çekmek zorundayız. Tabi ki her ülkede, örneğin en hızlı büyüyen Çin’de bile korsanlık var, ama teknolojiye, bilişime yatırım da yapılıyor. Teknoloji günümüzün rekabet ortamında en büyük güç.”
“ZENGİNLİKTE İKİ KAT, TEKNOLOJİDE YEDİ KAT BÜYÜK”
BRIC olarak bilinen ülkeler kategorisine bakıldığında bu ülkelerin bilişim ve teknoloji yatırımlarının Türkiye ile arasında büyük farklar olduğunu vurgulayan Özmen “Brezilya’nın GSMH büyüklüğü Türkiye’nin iki katı, Rusya da Türkiye’nin 1.7 katı büyüklüğünde bir GSMH’ye sahip. Yazılımda ise Brezilya Türkiye’nin yedi katı, Rusya da dört katı daha fazla yatırım yapıyor. Arada çok dramatik bir fark var. Bu farkın mutlaka daraltılması lazım. Biz de Microsoft olarak Türkiye’nin teknoloji pazarında önemli bir oyuncu olması için çalışıyoruz. Konuşmak yerine, İstanbul’da oturmak yerine günde 18 saatin üzerinde çalışarak ve Anadolu’ya açılarak bu misyonumuzu gerçekleştirmek için her gün daha çok çaba ortaya koyuyoruz” dedi.
“TERS BEYİN GÖÇÜ YAPIYORUZ, APPLE AMERİKA’DAN BİR TÜRK'Ü GETİRİYORUZ”
Tamer Özmen, şöyle devam etti:
“ABD’de bilişim sektöründe çok önemli bir ismi, Microsoft Türkiye’ye transfer etme sürecindeyiz. Son dönemde çok doğru ve değerli transferler yaparken, aynı zamanda ters beyin göçünü de başlatmış oluyoruz bir anlamda. Bu arada yeni transferlerimiz de olacak. Microsoft olarak kadromuz zaten çok güçlüydü, şimdi bu transferlerle daha da güçlü hale gelecek. Türkiye’de kurumlar ve bireylerin yeni ve önde olabilmeleri için, bilişimin tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de en fazla yatırım yapılan alanlardan biri olması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çünkü Türkiye’nin dünya ülkeleri ile bilişimin gücü sayesinde rekabet edebileceğine ve önde olabileceğine inanıyoruz.”
Tamer Özmen, Microsoft’un Anadolu’da illere yönelik daha aktif bir süreçte olacağını belirterek bu konuda şu bilgileri verdi:
“Şimdiye kadar Bursa ve Kocaeli’ye gittik ve oradaki şirketlerle görüşmeler yaptık. Microsoft olarak onların ihtiyaç ve beklentilerini öğrendik. Bizim bu ihtiyaçların karşılanmasında neler yapabileceğimizi anlattık. Her iki ilde de ilgi ve katılım gerçekten yüksek oldu. Microsoft sonuçta küresel bir şirket. Anadolu’dan bakılınca kimilerinin gözünden ulaşılmaz bir yerde görünüyor olabilir. Biz bu inancı kırmak, Anadolu’yu Microsoft’a ve Microsoft’u da Anadolu’ya daha da yakınlaştırmayı amaçlıyoruz. Şimdi hedefimiz 12 ayda her ay bir il olmak üzere 12 ile gitmek olacak. Bu iller arasında öncelikle gelişmeye açık sektörlerin yoğun olduğu Kayseri, Gaziantep, Eskişehir, Mardin, Samsun, Erzurum gibi iller bulunuyor. Bu illere öyle birkaç kişiyle de değil, tüm Yönetim takımıyla yaklaşık 25 kişiyle gideceğiz. Her gittiğimiz ilde iki gün kalacağız. Öncelikle KOBİ’lerin rekabetçi güçlerini arttırarak onların dünyaya açılmalarına destek olmak istiyoruz. Bu da bilişime ve teknolojiye yatırım konusunda onları ikna etmekten geçiyor.”
Acronis Bootable Media'yı Flash Drive üzerinde oluştururken, Flash Drive ACTIVE olarak işaretlenmiyor. Sonuç olarak da Acronis Bootable Media kullanarak USB Flash üzerinden boot işlemi gerçekleştirilemiyor.
Bootable USB hazırlamak için, daha önce burada yazmış olduğum Windows 7 Kurulum USB'si hazırlamak konusundaki yöntemi kullanacağız. Tek dikkat edilecek nokta USB'yi formatlarken FAT32 kullanmak. Oradaki yazıdan farklı olarak USB hazırlandıktan sonra Windows 7 dosyalarını kopyalamak yerine aşağıdaki adımlar ile devam edilecek.
Acronis ürününüzü çalıştırın. Tools > Create Bootable Rescue Media bölümüne gidin.
Adımları izleyin ve media olarak USB Flash Drive'ınızı seçin.
Örnek olarak 1 dakika 2 saniye uzunluğundaki Voltron Force Formation Clip videosunu seçtim ve bu dosyanın 10. saniyesine link hazırlamak istiyorum. Yapmam gereken tek şey uygun saniyede sağ tıklayıp, menüden "Copy video URL at current time" seceneğini seçmek. Sonrasında uygun formatta bir link elde edilmiş olacak.
Ne işe mi yarayacak? Bundan daha önce şurada bahsetmiştim.
Tanımsız DNS :)
213.243.1.42
88.255.242.6
212-175-13-116
212-175-13-114
Comodo Dns
156.154.70.22
156.154.71.22
UNITED STATES (US) 64.81.79.2
UNITED STATES (US) 128.107.241.184
UNITED STATES (US) 207.126.96.162
UNITED STATES (US) 66.80.130.18
UNITED STATES (US) 209.128.95.1
UNITED STATES (US) 209.81.9.1
UNITED STATES (US) 64.127.100.11
UNITED STATES (US) 192.35.50.17
UNITED STATES (US) 68.28.50.91
UNITED STATES (US) 64.127.100.12
UNITED STATES (US) 64.125.136.20
UNITED STATES (US) 64.125.136.20
UNITED STATES (US) T 24.113.32.30
UNITED STATES (US) T 205.171.3.65
UNITED STATES (US) T 128.8.74.2
UNITED STATES (US) T 130.132.1.11
UNITED STATES (US) T 216.40.192.104
UNITED STATES (US) T 64.127.100.12
UNITED STATES (US) T 216.150.100.2
UNITED STATES (US) T 206.64.118.20
UNITED STATES (US) T 66.109.229.4
UNITED STATES (US) T 205.171.2.65
UNITED STATES (US) T 209.239.64.2
UNITED STATES (US) T 129.250.48.118
UNITED STATES (US) T 216.150.100.1
UNITED STATES (US) T 66.232.1.2
UNITED STATES (US) T 198.174.233.161
CANADA (CA) T 192.26.210.1
CANADA (CA) T 206.191.0.139
CANADA (CA) T 66.209.48.10
CANADA (CA) T 206.167.80.3
CANADA (CA) T 142.177.1.2
CANADA (CA) T 205.209.16.98
CANADA (CA) T 206.248.154.170
CANADA (CA) T 142.47.133.81
CANADA (CA) T 192.219.33.33
CANADA (CA) T 206.191.0.203
CANADA (CA) T 132.203.250.10
CANADA (CA) T 207.253.250.66
CANADA (CA) T 66.212.252.11
CANADA (CA) T 66.212.252.10
CANADA (CA) T 207.179.130.2
CANADA (CA) T 206.41.81.4
CANADA (CA) T 69.63.44.14
CANADA (CA) T 142.103.1.1
CANADA (CA) T 206.167.36.22
CANADA (CA) T 132.206.44.21
CANADA (CA) T 208.79.56.204
CANADA (CA) T 198.164.4.2
CANADA (CA) T 65.39.196.215
CANADA (CA) T 69.63.44.13
CANADA (CA) T 207.179.130.3
CANADA (CA) T 205.151.251.9
CANADA (CA) T 216.171.98.76
CANADA (CA) T 198.162.96.13
CANADA (CA) T 204.19.249.46
CANADA (CA) T 205.210.42.205
CANADA (CA) T 216.21.128.22
CANADA (CA) T 139.103.8.23
CANADA (CA) T 64.247.129.9
CANADA (CA) T 204.174.18.2
CANADA (CA) T 64.247.129.24
CANADA (CA) T 216.187.119.10
CANADA (CA) T 205.151.251.2
FRANCE (FR) T 80.118.196.36
FRANCE (FR) T 80.118.196.42
FRANCE (FR) T 84.103.237.143
FRANCE (FR) T 67.215.9.250
FRANCE (FR) T 84.103.237.140
FRANCE (FR) T 91.121.8.250
FRANCE (FR) T 194.2.0.50
ITALY (IT) T 85.38.28.73
ITALY (IT) T 85.38.28.90
ITALY (IT) T 93.185.112.2
ITALY (IT) T 85.38.28.72
ITALY (IT) T 85.38.28.70
ITALY (IT) T 85.38.28.85
ITALY (IT) T 85.37.17.16
ITALY (IT) T 85.38.28.68
ITALY (IT) T 85.37.17.56
ITALY (IT) T 85.38.28.81
ITALY (IT) T 85.38.28.98
ITALY (IT) T 194.20.8.4
ITALY (IT) T 85.38.28.94
JAPAN (JP) T 163.139.21.197
JAPAN (JP) T 133.145.228.6
SWITZERLand (CH) T 195.186.4.124
SWITZERLand (CH) T 195.186.4.125
SWITZERLand (CH) T 157.161.9.6
SWITZERLand (CH) T 157.161.9.6
SWITZERLand (CH) T 213.133.224.5
SWITZERLand (CH) T 213.133.224.5
UNITED KINGDOM (UK) T 62.244.176.176
UNITED KINGDOM (UK) T 212.118.241.1
UNITED KINGDOM (UK) T 195.12.4.247
UNITED KINGDOM (UK) T 82.146.130.2
UNITED KINGDOM (UK) T 84.40.23.64
UNITED KINGDOM (UK) T 82.146.130.130
UNITED KINGDOM (UK) T 217.72.168.34
UNITED KINGDOM (UK) T 62.32.46.100
UNITED KINGDOM (UK) T 83.218.143.36
Bir ülkenin kalkınmasında bilginin ne kadar önemli olduğu, ülkelerin gelişme seyirleri izlendiğinde apaçık görülmektedir. Bilgiye ne kadar yatırım yapılırsa o kadar yeridir. Çünkü; çağımız bilgi çağıdır. Bizde de üniversite adedinin arttığını sevinerek izliyoruz. Özellikle Anadolu’nun muhtelif yörelerine dağılan üniversitelerimiz, bizzat kendileri adeta bacasız fabrika niteliklerinin yanı sıra, bulundukları yörelere taşıdıkları bilgi birikimi, yapacakları etkinlikler, yerel örgütlerle yapacakları işbirliği ve geliştirecekleri yeni projeler sayesinde de yöresel kalkınmaya hem ekonomik hem de sosyal anlamda katkı sağlayacakları kuşkusuzdur.
Bakın bilginin önemini aşağıdaki hikaye ne güzel anlatıyor:
Nereye vuracağını bilmenin bedeli
Bir fabrikada üretim için çok önemli olan ana makinelerden birinde bir arıza meydana gelir. Anahtar parçalardan biri arızalanır. Makine durur. Üretim durur. Tüm fabrika durur! Fabrikada mevcut tüm teknik kişiler makineyi çalıştırmak için uğraşırlar. Nafile, makine çalışmaz. Ne denedilerse olmaz.
Sonunda daha fazla zarara uğramamak için dışarıdan bir uzman çağırırlar. Uzman makineyi inceler. Durumuna bakar. Daha sonra çantasından bir çekiç çıkartır. Çekici eline alır. Makineye yaklaşır. Makinenin belli bir noktasına elindeki çekiçle dikkatlice sert bir vuruş yapar. Makine hemen çalışmaya başlar ve çalışma hiçbir arıza olmamış gibi devam eder. Fabrika tekrar çalışmaya başlar. Üretim devam eder.
Uzman, iki gün sonra fabrika müdürüne faturasını gönderir. Faturada “Hizmet Bedeli Karşılığı 1.000.- USD (Bin Dolar) yazılıdır. Fabrika müdürü bu faturaya çok kızar! Tepesi atar. Bir çekiç darbesi için 1.000 Doları çok bulur ve Uzman’dan ayrıntılı bir fatura göndermesini ister.
Uzman’dan Fabrika Müdürüne bir gün sonra aşağıdaki gibi bir detaylı fatura gelir.
Makinaya Çekiçle Vurma Bedeli 1 Dolar
Nereye Vurulacağını Bilme Bedeli 999 Dolar
Toplam 1000 Dolar
Microsoft merkezinde yapılan bir konuşmadan sızan bilgiye göre Windows 8, önümüzdeki yıl sonbahar aylarında bizlerle birlikte olacak.
Beta sürecinden 12 ay sonra markette olunacağı belirtilen konuşmadan çıkarabileceğimiz sonuç: Windows 8 Beta'nın uzakta olmadığı. Eylül 2011 gibi Beta sürümün gelmesi bekleniyor.
RTM sürüm için de market tarihinden birkaç ay geriye gelir isek, 2012 yazında Windows 8'i kullanabileceğimizi düşünüyorum.
Türkiye'deki internet kullanımı ile ilgili güncel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:
Türkiye'de internet kullanım oranının yüksek olduğu iller arasında İstanbul , Ankara , Kocaeli , Tekirdağ ve Antalya ilk beş sırayı paylaşıyor. İstanbul yüzde 51.8 oran ile ilk sırada bulunurken, yüzde 49.1 kullanım oranına sahip olan Ankara ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sıradaki Kocaeli şehrimizde internet kullanım oranı yüzde 47.1. Tekirdağ yüzde 43 ile dördüncü sıraya yerleşirken, ilk beşteki son ilimiz Antalya'da internet kullanım oranı yüzde 42.7.
PC ve İnternet Penetrasyon Çalışması'nın bulguları gösteriyor ki Türkiye'deki toplam hane nüfusunun yalnızca yüzde 43'ü bilgisayar sahibi. Bilgisayar sahibi olan hanelerin içerisinde yüzde 10'luk bir dilim internet kullanmazken, yüzde 33'ünde internet bağlantısı mevcut. Yaklaşık olarak 30 milyon kişilik internet kullanıcı kitlesine sahip olan ülkemizde erkekler yüzde 59 , bayanlar ise yüzde 41 orana sahip. Kullanıcıların büyük bir kısmı 15-35 yaş arası erkeklerden oluştururken, internette en çok yapılan işler chat yapmak, araştırma yapmak/bilgi edinmek ve e-posta kontrol etmek olarak sıralanıyor.
1500'lü yıllarda yaşadığınızı düşünün, gözlerinizi kapatın ve o yıllara gidin. "Bir şeyler yazayım ama bu yazı 400 sene sonra okunsun" diyorsunuz. Ne yapacaksınız? Sizin bir mesajınız var ve bu mesajı 400 yıl sonra ilgili kişinin bulmasını istiyorsunuz.
İşte Mimar Sinan'ın da böyle bir derdi var. Bir mesaj bırakmak ve bu mesajı ilgili bir kimsenin bulmasını istiyor. Ve Mimar Sinan bunu başarıyor. Nasıl mı? Okumaya devam ...
Mimar Sinan'ın (1490-1588) şaheserlerinden biri olan Şehzadebaşı Câmii'nin 1990'lı yıllarda devam eden restorasyonunu yapan firma yetkililerinden bir inşaat mühendisi, câminin restorasyonu sırasında yaşadıkları bir olayı TV'de şöyle anlatmıştı:
"Câmi bahçesini çevreleyen duvarında bulunan kapıların üzerindeki kemerleri oluşturan taşlarda yer yer çürümeler görüldü. Restorasyon programında bu kemerlerin yenilenmesi de yer aldı.
Biz inşaat fakültesinde teorik olarak kemerlerin nasıl inşa edildiğini öğrenmiştik, fakat taş kemer inşaası ile ilgili pratiğimiz yoktu. Kemerleri nasıl restore edeceğimiz konusunda ustalarla toplantı yaptık.
Sonuç olarak kemeri alttan yalayan bir tahta kalıp çakacaktık. Daha sonra kemeri yavaş yavaş söküp yapım teknikleri ile ilgili notlar alacaktık ve yeniden yaparken bu notlardan faydalanacaktık.
Sökmeye kemerin kilit taşından başladık. Taşı yerinden çıkardığımızda hayretle iki taşın birleşme noktasında olan silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastladık.
Şişenin içinde dürülmüş beyaz bir kağıt vardı. Şişeyi açıp kağıda baktık. Osmanlıca bir şeyler yazıyordu. Hemen bir uzman bulup okuttuk. Bu bir mektup idi ve Mimar Sinan tarafından yazılmıştı. Şunları söylüyordu:
'Bu kemeri oluşturan taşların ömrü yaklaşık 400 senedir. Bu müddet zarfında bu taşlar çürümüş olacağından siz bu kemeri yenilemek isteyeceksiniz. Büyük bir ihtimalle yapı teknikleri de değişeceğinden bu kemeri nasıl yeniden inşaa edeceğinizi bilemeyeceksiniz. İşte bu mektubu ben size, bu kemeri nasıl inşa edeceğinizi anlatmak için yazıyorum.'
Koca Sinan mektubunda böyle başladıktan sonra o kemeri inşa ettikleri taşları Anadolu'nun neresinden getirttiklerini söyleyerek izahlarına devam ediyor ve ayrıntılı bir biçimde kemerin inşaasını anlatıyordu.
Bu mektup bir insanın, yaptığı işin kalıcı olması için gösterebileceği çabanın insan üstü bir örneğidir. Bu mektubun ihtişamı, modern çağın insanlarının bile zorlanacağı taşın ömrünü bilmesi, yapı tekniğinin değişeceğini bilmesi, 400 sene dayanacak kağıt ve mürekkep kullanması gibi yüksek bilgi seviyesinden gelmektedir. Şüphesiz bu yüksek bilgiler de o koca mimarın erişilmez özelliklerindendir. Ancak erişilmesi gerçekten zor olan bu bilgilerden çok daha muhteşem olan 400 sene sonraya çözüm üreten sorumluluk duygusudur."
Windows Thin PC üretime hazır ve 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren de download'a sunulacak. Microsoft Windows Thin PC (WinTPC), kullanıcıların, mevcut bilgisayarlarını thin client olarak ele alıp Windows 7'nin sadeleştirilmiş bir sürümünü kullanmalarını sağlayacak.
Microsoft, Windows Mobile servislerinin 7 Ağustos itibariyle kapanacağını duyurdu.
Yıllar önce akıllı telefon pazarında Windows Mobile ile liderliği kimselere bırakmayan Microsoft, BlackBerry ve Apple'ın pazara girmesi ile bu konudaki hakimiyetini kaybetmişti. Ardından Google'ın da pazarda pay alması ile birlikte, Microsoft kendini bir anda çok gerilerde buldu.
Bu durumu değiştirmek isteyen Microsoft, Windows Phone 7 'yi geliştirdi ve bir de Nokia ile anlaşarak yeniden harekete geçti.
Windows Phone 'un geliştirilmesiyle birlikte Windows Mobile tarafında da artık yeni bir sürüm gelmiyordu ve Microsoft bu konudaki çalışmalarını durdurduğunu resmi bir şekilde duyurdu. 7 Ağustos 2011 tarihinden itibaren içlerinde Windows Mobile Market ve My Phone'un da bulunduğu ilgili servisler kapatılacak ve buraya verilen destek de son bulacak.
Artık mobile tarafta öne çıkacak olan ürün Windows Phone.
Ülkemizin, çocuklara yönelik süper kahramanı, SüperCan'ın ortaya çıkışı, oyunu, gelecek ile ilgili projeleri, Marvel ile yapılan büyük ortaklık ve daha birçok merak edilen konu ,yapımcı Mevlüt Dinç ile gerçekleştirilen röportajda konuşuldu.
Kahramanımız SüperCan, kendi adını alan oyun ile kısa sürede beklenenden de büyük bir beğeni gördü. Hem eğitici bir yapıya sahip olan hem de küçük yaştaki çocuk kullanıcılara faydalı bilgiler ve içerikler sunan bu yerli oyun, eğlenceli oynanışıyla , gerek çocuklara gerekse büyüklere hoş saatler vaadediyor.
SüperCan'ın, yapımcısı, Sobee Genel Müdürü Mevlüt Dinç, ailelerin gönül rahatlığıyla küçük yaştaki çocuklarına bu oyunu oynatabileceklerini söyledi. Ülkemizin süper kahramanı Can, nasıl doğdu? Gelecekte neler yapacak? Projeleri neler? Cevaplarını aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
Uzun süredir beklenen yeni iOS sürümü 5.0 artık resmen duyuruldu. Birçok yeni özelliği barındıran iOS 5.0, daha işlevsel ve daha modern bir yapı ile karşımıza çıktı.Yeni mobil işletim sistemi iOS 5.0 200 civarında yeni özellik getiriyor.
Twitter entegrasyonu en öne çıkan özellik iken, iMessage özelliği ve uyarı merkezi penceresi de yeni sistemin gözdelerinden. Aşağıdaki videoyu izleyerek yenilikler hakkında daha geniş bilgilere sahip olabilirsiniz.
Apple, 6 Haziran 2011 tarihinde iOS 5'i tanıttı ve Beta sürüm uygulama geliştiricilere sunuldu. Bunun üzerinden henüz daha 24 saat bile geçmeden, MuscleNerd yine yapacağını yaptı ve iOS 5 Betayı kırdı.
Evet iOS 5 daha çıkmadan kırıldı. Tabii ki Apple bu duruma karşı önlem alıp nihai sürüm çıkmadan bu açıkları kapatabilir ama yenilerinin bulunacağı gerçeği de kaçınılmaz bir son.
iOS 5 için yapılan Jailbreak, Apple tarafından App Store'da yayınlanan uygulamaların yanısıra diğer geliştiriciler tarafından yayınlanan uygulamaları da çalıştırabilecek.
C# hakkında genel bilgisi olup da bu işi derinlemesine olarak öğrenmek isteyenlere dil spesifikasyonlarını incelemelerini öneririm.
C#
İlk olarak 2001 yılında 1.0 sürümü ile karşımıza çıktı.
2011'e gelindiğinde 4.0 sürümü ile hizmete devam ediyor.
1.0 sürümü çok da yeterli değildi. Java'dan iyi olmasına rağmen çok da farklı olduğunu söyleyemeyiz.
Birçok yenilik içeren 2.0 sürümüne de harika diyemezdik ama 3.0'dan itibaren dile eklenen yeni özellikler yazılımcının hayatını oldukça kolaylaştırmaya başladı.
Dil spesifikasyonlarını öğrenmek için aşağıdaki dokümanları inceleyebilirsiniz.
C64, C64-DTV, C128 ve VIC20'nin de içinde bulunduğu birçok cihazı emule edebileceğiniz bu programın en güncel sürümünü, resmi Web Sitesi üzerinden indirebilirsiniz.
Aynı zamanda açık kaynak kodlu olan projenin kodlarına da bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Here is a pre-production video of the new Commodore 64 by Commodore USA, LLC.
These are just samples to ascertain fit and polish before production which is scheduled to begin in a week's time.
The color is exactly the same but the lighting in the factory doesn't show it properly. The shiny surface is only temporary as the mold is now being textured to obtain the original C64 finish.We would like to thank Motorola Rapid Prototyping Services for their excellent job with the mold and Technicraft Plastics for their services and allowing us to film this historic moment.
Nerds, rejoice. The long-dead Commodore 64 is back—with a vengeance. With a Dual Core 525 Atom processor, the latest Nvidia Ion2 graphics chipset, and the original 1982 clunky beige look, the computer is the company's latest hope as capitalizing on our appetite for new tech and our obsession with retro style. The system is set to take on the beefiest new PC titles and, of course, the classic games that made it a legend. With optional Blu-ray, high-def-TV compatibility, and a wide price range of $250 to $695, the Commodore 64 could be a surprise contender in the gaming-console industry this holiday season.