28 Şubat 2008 Perşembe

Visual Studio Team System Web Access (TeamPlain)

Team System Web Access (eski adı ile TeamPlain), Visual Studio 2005 Team Foundation Server için geliştirilmiş bir Web Arayüzüdür. Team System Web Access, halen 2005 sürümünü kullanmakta olan mevcut Team Foundation Server kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak indirilebilir. Download için Microsoft'a ait bu sayfayı kullanabilirsiniz.

26 Şubat 2008 Salı

Windows Mobile İşletim Sistemi Sürümleri

Windows Mobile, cep telefonu ve cep bilgisayarı gibi compact cihazlar üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış olan mobil bir işletim sistemidir.

Geliştirme aşamasındaki kod adı "Crossbow" olan Windows Mobile 6.0, 12 Şubat 2007 tarihinde kullanıcılar ile buluştu. Windows Mobile 6.0'ın yayınlanan sürümleri ve bu sürümlerin özellikleri şu şekildedir:

Windows Mobile 6.0 Standard: Dokunmatik ekran özelliği yoktur. GSM özellikli cep bilgisayarları (cep telefonları) için geliştirilmiştir.

Windows Mobile 6.0 Classic: Dokunmatik ekran özelliği ile birlikte gelen bu sürüm, GSM özelliği bulundurmayan cep bilgisayarları için geliştirilmiştir.

Windows Mobile 6.0 Professional: Pro version, GSM özelliği olan cep bilgisayarları (cep telefonları) için geliştirilmiştir ve de dokunmatik ekran özelliğine sahiptir.

Compilr.com - Online Compiler (C#)

Compilr, uygulama geliştiricilerin online olarak kod yazıp derlemelerini sağlayan bir web uygulamasıdır. Herhangi bir dosya indirmeden ya da sisteminize derleyici kurmadan direkt olarak siteyi kullanabilirsiniz. Uygulamanın Web tabanlı olması işletim sisteminden bağımsız olarak internet balantısı bulunan her yerde rahatlıkla kullanilabilmesini sağlıyor. Şu an için Compilr sadece C# ve VB.Net desteği sunarken C# üzerine yoğunlaşmış durumda. Compilr uygulamasının geliştirme sürecinde içlerinde C#, VB.Net, C/C++, Java ve Fortran'ın da bulunduğu bir çok dile destek verileceği resmi sitelerinde belirtilmiş.

Compilr - Çevrimiçi Derleyici, şu anda test hayatına devam ediyor. Bir dönem kayıt/üyelik herkese açık idi fakat şu an üyelik için bir davetiye koduna (invitation code) ihtiyacınız olacak. Kapalı Beta'nın ardından birçok hata (bug) bildirilmiş ve giderilmiş. Yakında üyeliğin yeniden herkese açılacağı söyleniyor.
Uygulamayı kullanırken önünüzdeki text alana kodunuzu yazıyorsunuz ve sonrasında SUBMIT butonuna tıkladığınızda yazdığınız kod derlenip download etmeniz için hazırlanıyor. Uygulamanın bize sunduğu özellikler şunlar:
  • Proje içerisine kolayca dosya ve klasör ekleyip kaldırmak
  • Tab sistemine dayalı editör ekranı
  • Renklendirilmiş ve takip etmesi kolay kod satırları
  • Dizayn ekranında eş-zamanlı hata yakalama imkanı
Uygulama ile ilgili ekran görüntülerini yüksek çözünürlükte görmek için aşağıdaki resimleri/linkleri kullanabilirsiniz. Resmi Web Sitesi için bu link ve uygulama ile ilgili sıkça sorulan sorulara (FAQ) ulaşmak için de bu link kullanılabilir. Compilr kullanımının nasıl olduğunu gözlemlemek için ise, Compilr kullanılarak yazılmış örnek bir uygulamanın olduğu bu link kullanılabilir.

Compilr, Firefox 2, Internet Explorer 6 ve Internet Explorer 7 ile testlerde başarılı görülürken Opera ve Safari ile ilgili bazı problemler ortaya çıkmış. Fakat bu testler henüz proje Alpha aşamasındayken yapıldığı için sorunlar zaman içerisinde giderilecektir.

23 Şubat 2008 Cumartesi

Windows XP Service Pack 3 RC2


Windows XP SP3 RC2, 19 Şubat 2008 tarihinden itibaren Windows Update aracılığıyla herkese açık olarak indirilebiliyor. Ama indirebilmek için kayıt defteri (registry) içerisinde belirli değişiklikler yapmak gerekiyor. Bu değişiklikleri yapacak olan dosya Microsoft'tan indirilebilir. Bu dosyanın yükleneceği bilgisayarda Windows XP Service Pack 2'nin daha önceden kurulmuş olması gerekiyor. Dosya indirilip yüklendiğinde kayıt defteri (registry) içerisine bir anahtar (key) eklenmiş oluyor ve bilgisayar, Windows update üzerinden Windows XP Service Pack 3 RC2'yi indirmeye hazırlanmış oluyor.

Microsoft, bu servis paketinin orjinal ve aktive edilmiş Windows XP kullanan bir test sistemine kurulmasını öneriyor. Eğer daha önceden SP3 Beta veya RC sürümleri yüklendiyse indirilen dosyayı çalıştırmadan önce eski sürümlerin makinadan kaldırılması gerekiyor aksi takdirde kuruluma izin verilmeyecektir. Henüz nihai sürüme ulaşmamış olan her uygulamada olduğu gibi bu paketi kurmadan önce bilgisayarınızdaki dosyaları ve ayarları yedeklemeniz öneriliyor.

SP3 ile birlikte gelen yeniliklerle ilgili yayınlanan notlarda Black hole router tanıma, Ağ Erişim Koruması gibi özelliklere de yer verilmiş. Bu notları Microsoft.com sitesinden okumak için tıklayın. Ayrıca SP3'e genel bakış niteliği taşıyan bir *.pdf dosyası da yine Microsoft.com üzerinden indirilebilir.

Service Pack 3'e ait tam sürüm kurulum paketinin 2008'in ilk yarısında yayınlanacağı bilgisi de Microsoft'un sitesinde mevcut durumda. Nihai sürümün 350 MB.'ın altında olması ve bir kısmı daha önce Windows Update üzerinden düzeltilmiş olan 900 adetin üzerinde hata ve problemi onaracak yamalar içermesi bekleniyor. Service Pack 3, Windows XP için daha önce yayınlanmış olan tüm güncellemeleri içeriyor olacak.

Keywords: Fix, Güncelleme, Kayıt Defteri, Patch, RC2, Registry, Release Candidate 2, Service Pack 3, SP3, Windows Update, Windows XP, Yama